gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Skrajneži so v Celovcu oskrunili spomenik koroški enotnosti: pomazali so ga z barvo in napisom "Smrt fašizmu"

Deli na:
Skrajneži so v Celovcu oskrunili spomenik koroški enotnosti: pomazali so ga z barvo in napisom "Smrt fašizmu"

Foto: Twitter

Neznanci so ponoči oskrunili spomenik koroški enotnosti, ki stoji na dvorišču deželne vlade avstrijske Koroške v Celovcu. Vandalizem, ki se je zgodil po sobotni spravni slovesnosti ob 100. obletnici koroškega plebiscita, je sprožil val ogorčenja tako med avstrijskimi politiki kot med predstavniki slovenske manjšine v Avstriji.

Spomenik v središču Celovca so neznanci ponoči pomazali s črno in turkizno barvo, zraven pa v slovenščini napisali Smrt fašizmu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pristojne oblasti so davi uvedle preiskavo incidenta. Višina škode še ni znana.

Vandalizem je sprožil ogorčenje med avstrijskimi politiki. "Gre za znamenje radikalizma in v tem primeru tudi neumnosti," je poudaril koroški deželni glavar Peter Kaiser.


Tudi avstrijski predsednik Alexander van der Bellen, ki se je koroškim Slovencem na sobotni slovesnosti tudi v slovenščini opravičil za krivice in zamude pri uresničitvi njihovih ustavnih pravic, je incident ostro obsodil.

"Včeraj smo preko meja Koroške poslali sporočilo enotnosti in miru. Oči sveta so bile uprte v Koroško. Ta ignorantska uničevalna jeza je povzročila škodo, a zaradi nje ne bomo skrenili s poti," pa je poudaril predsednik deželnega zbora avstrijske Koroške Reinhart Rohr.

Kritični so tudi predsedniki vseh treh organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. "To so dejanja radikalizma, ki ne bi smel imeti mesta v skupni Koroški in Evropi," je poudaril predsednik Skupnosti koroških Slovencev (SKS) Bernard Sadovnik. V svojem in imenu Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) je vandalizem obsodil predsednik te organizacije Valentin Inzko. "To zlobno hujskaštvo ni ničesar izgubilo na Koroškem 21. stoletja," pa je bil oster predsednik Zveze slovenskih organizacij Manuel Jug, še poroča APA.