Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Papež je za novega škofa na avstrijskem Koroškem imenoval koroškega Slovenca

Deli na:
Papež je za novega škofa na avstrijskem Koroškem imenoval koroškega Slovenca

Jože Marketz bo postal nov škof na avstrijskem Koroškem. - Foto: Katoliška cerkev Koroška

Papež Frančišek je danes koroškega Slovenca Jožeta Marketza imenoval za novega škofa krško-celovške škofije na avstrijskem Koroškem. 64-letni dosedanji direktor koroške Karitas bo službo nastopil 2. februarja prihodnje leto, ko bo tudi uradno posvečen v škofa. Svojo novo vlogo je Marketz označil za "pomembno, a gotovo ne lahko službo".

Marketz se je v preteklih mesecih v medijih večkrat omenjal kot kandidat za novega škofa na Koroškem. Na položaju bo nasledil Aloisa Schwarza, ki je bil julija lani po 17 letih na Koroškem imenovan za škofa škofije St. Pölten.

Z imenovanjem novega krško-celovškega škofa se končuje turbulentno obdobje za Cerkev na avstrijskem Koroškem, ki je od odhoda Schwarza brez pravega vodstva, trenutno jo začasno vodi vojaški škof Werner Freistetter. Ta je danes že sporočil, da se izjemno veseli imenovanja Marketza, ki se bo javnosti predstavil v petek dopoldne, sporočilo Cerkve na avstrijskem Koroškem povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Marketz sam je pojasnil, da se je dolgo branil misli, da bi mu bila lahko zaupana ta naloga, saj je bil povsem predan delu za Karitas. Sedaj se veseli prihodnjih srečanj z ljudmi in sodelovanja z vsemi, ki delajo za Cerkev na avstrijskem Koroškem.

Avstrijski kardinal Christoph Schönborn je imenovanje Marketza označil za "dobro, razveseljivo odločitev". Da bo po dolgih letih škof v krško-celovški škofiji znova nekdo po rodu iz avstrijske Koroške ter da ta prvič pripada slovenski narodni skupnosti, je "pomemben znak za Avstrijo", je po poročanju tiskovne agencije Kathpress sporočil kardinal. Narodne skupnosti so z imenovanjem dobile poseben poudarek, je še menil.


Marketz, ki bo po Egonu Kapellariju z avstrijske Štajerske in Aloisu Schwarzu iz Spodnje Avstrije prvi domačin na čelu Cerkve na avstrijskem Koroškem, se je rodil v Št. Lipšu. Leta 1975 je maturiral na gimnaziji Tanzenberg, ki je na gradu Plešivec v Šentvidu ob Glini.

Nato je v Salzburgu in Ljubljani študiral teologijo, 1982 je v Celovcu prejel mašniško posvečenje. Desetletje kasneje je prevzel vodenje slovenskega pastoralnega oddelka, leta 1994 pa je bil imenovan še za župnika v Radišah.

Leta 2009 je postal direktor škofovskega pastoralnega urada in škofovski vikar za pastoralo, misijone in evangelizacijo. Poleg tega je izdajal cerkvena časnika Sonntag in Nedelja, nato je prevzel vodenje koroške Karitas.

V intervjujih je svojo motivacijo za to, da je stopil v duhovniško službo, označeval za socialne narave. Duhovnik ni postal zato, "da bi bil velik glasnik vere, temveč da bi bil tam za ljudi", njegove besede povzema APA.

S prevzemom koroške Karitas je Marketz postal tudi škofov vikar za socialne službe, bil pa je tudi škofijski koordinator za vprašanja azila. Vseskozi se je zavzemal za humano ravnanje z begunci in v tej luči leta 2015 ostro kritiziral Evropsko unijo. Zavzemal se je tudi za nastanitev beguncev v župniščih in zasebnih hišah.