Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To je Jankovićevo mesto: zasebna lekarna po devetih letih izgubila boj z MOL in mora zapreti vrata

Deli na:
To je Jankovićevo mesto: zasebna lekarna po devetih letih izgubila boj z MOL in mora zapreti vrata

Nedavno odprtje Lekarne Ljubljana v Grosupljem: Peter Verlič, Zoran Jankovič in Dušan Hočevar - Foto: Primož Lavre

Sodni postopki v sporu med ljubljansko občino in koncesionarko lekarniške dejavnosti Silvo Bitenc Rošer iz Lekarne Bitenc, ki segajo v 2009 in se nanašajo na odpoved pogodbe o koncesiji, so zaključeni v prid občine. Ker lekarna nima več veljavne koncesijo, je ZZZS z junijem odpovedal pogodbo z lekarno. Predsednik lekarniške zbornice je zgrožen.

Spor sega v leto 2009, ko je Mestna občina Ljubljana aprila tega leta koncesijsko pogodbo s Silvo Bitenc Rošer odpovedala s pogodbeno dogovorjenim odpovednim rokom in po preteku izdala odločbo o odvzemu koncesije. Silva Bitenc Rošer je nato začela sodne postopke, skupno enega upravnega in dva gospodarska, ki so trajali vse do danes, so za STA pojasnili na Mestni občini Ljubljana.

Po pojasnilih občine so se vsi postopki zaključili v prid občine, zadnja dva aprila in maja letos, "kar pomeni, da je bila pogodba o koncesiji leta 2009 odpovedana zakonito, in zato Silva Bitenc Rošer nima več koncesije za opravljanje lekarniške dejavnosti".

Občina je o zaključku sodnih postopkov obvestila Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). In ker Lekarna Bitenc ne razpolaga več z veljavno koncesijo za opravljanje lekarniške dejavnosti, kar je pogoj, da ZZZS z njo sklene pogodbo o financiranju lekarniških storitev, je bil ZZZS primoran odpovedati pogodbo o izvajanju programa lekarniških storitev. Odpoved pogodbe velja s 1. junijem letos, so za STA pojasnili na ZZZS.

Da je odvzem koncesije Lekarni Bitenc pravnomočen, je prvi poročal časnik Finance. Lekarna Bitenc, ki deluje v Mercator centru Šiška, pa na svoji spletni strani uporabnikom sporoča, da z 29. majem zaradi odpovedi koncesijske pogodbe s strani Mestne občine Ljubljana in odpovedi pogodbe ZZZS zaključuje poslovanje. Zadnji dan, ko bo lekarna še odprta, je ponedeljek, 28. maj.



Zaradi odvzema koncesije Lekarni Bitenc pa je zgrožen predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub. "Kot predsednik Lekarniške zbornice Slovenije sem zgrožen, da se v Republiki Sloveniji lahko občine, ki so v koncesijskem razmerju oblastni organ, samovoljno in brez razloga odločijo za odpoved koncesijske pogodbe in nato odvzem koncesije," je v sporočilu za javnost navedel Golub.

Pojasnil je, da se je o zadevi izrekla tudi farmacevtska stroka. Poleg razširjenega strokovnega kolegija za lekarniško farmacijo, ki meni, da ni razloga za odvzem koncesije Lekarni Bitenc, je zbornica že leta 2009 podprla tudi pravno mnenje profesorja z ljubljanske pravne fakultete Bojana Bugariča, ki pravi, da bi morala Mestna občina Ljubljana navesti razlog za odpoved koncesijske pogodbe. A občina pravega razloga odpovedi koncesijske pogodbe še danes ni navedla, je izpostavil predsednik zbornice.

Na občini pa so glede razloga za odpoved pogodbe o koncesiji v pojasnilih za STA navedli, da je bilo v sklenjeni koncesijski pogodbi določeno, da je ta sklenjena za nedoločen čas in lahko preneha v roku šest mesecev po odpovedi. Za tako odpoved pogodba ni določala nobenih razlogov oziroma pogojev. Možnost odpovedi je bila vgrajena v sam pogodbeni odnos in je predvidevala ter omogočala odpoved kot enostransko dejanje ene pogodbene stranke, so navedli na občini.

Pojasnili so še, da je občina v skladu z zakonodajo pristojna za oblikovanje mreže javne zdravstvene službe na področju lekarniške dejavnosti v občini in da "bo poskrbela, da bo ta tudi v prihodnje ustrezno oblikovana na območju celotne občine".