Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

Vesna Šošterič (2) Svet24.si

Razvpita resničnostna zvezdnica išče moškega

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Dejan Židan in Tanja Fajon Svet24.si

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

Slovenija

Titova cesta na ustavno sodišče

Deli na:

Predstavniki Mlade Slovenije (MSi), podmladka NSi, so na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti odloka o poimenovanju Titove ceste. Kot je na novinarski konferenci pred vložitvijo pobude dejal predsednik podmladka Jernej Vrtovec, je Tito sinonim za kršenje človekovih pravic in svoboščin, poimenovanje ulice po njem pa razdvaja javnost.

Predstavniki Mlade Slovenije (MSi), podmladka NSi, so na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti odloka o poimenovanju Titove ceste. Kot je na novinarski konferenci pred vložitvijo pobude dejal predsednik podmladka Jernej Vrtovec, je Tito sinonim za kršenje človekovih pravic in svoboščin, poimenovanje ulice po njem pa razdvaja javnost.

"Ljubljana Titove ceste nikakor ne sme imeti in verjamemo, da je tudi ne bo imela," je dejal Vrtovec. Titova cesta v Ljubljani je po njegovih besedah sramota za Slovenijo, nad to "nepremišljeno potezo ljubljanske mestne oblasti" pa se zgraža tudi EU. Ob tem je spomnil, da je evropski parlament sprejel resolucijo o obsodbi treh totalitarnih režimov, Evropska ljudska stranka pa je obsodila poveličevanje komunizma v Sloveniji.

Tito po njegovih besedah spominja na zapiranja in zatiranja drugače mislečih, na največjo morijo nad slovenskim narodom, na povojne poboje in na tisoče izvensodno pobitih Slovencev. Kot pravi, se je Tito res zavzel za samostojno Slovenijo oziroma za narodnoosvobodilni boj, toda ta boj je bil izrabljen za izvedbo komunistične revolucije.

Ob tem je dodal, da bo morala ugotovitvi sodišča o neustavnosti poimenovanja ulice po Titu v Ljubljani slediti tudi odstranitev vseh Titovih cest in trgov po Sloveniji.

Podpisniki pobude so poleg Vrtovca še Lidija Drobnič, ki je ena izmed žrtev komunističnega sistema, ter oba ljubljanska svetnika NSi Franc Slak in Ignac Polajnar. Po mnenju podpisnikov je mestni odlok neskladen z dvema členoma ustave. To sta 34. člen ustave, ki določa pravico do osebnega dostojanstva in varnosti in velja tudi za pokojne, ter 63. člen, ki prepoveduje spodbujanje k neenakopravnosti in nestrpnosti ter k nasilju in vojni, je pojasnil odvetnik Radovan Cerjak, avtor pobude.

Pravni interes za oceno ustavnosti je pri prvopodpisanem Vrtovcu Cerjak utemeljil s pomočjo dveh obrazložitev ustavnega sodišča, ki izrecno ugotavljata, da so bili vsi, ki so živeli v komunističnem sistemu nekdanje Jugoslavije desetletja podvrženi trajnemu in sistematičnemu ogrožanju človekovih pravic in svoboščin.

Ker sta mestna svetnika NSi pri svojem delu vezana tudi na ustavo in ker je po njunem mnenju odlok v nasprotju z ustavo, imata tudi onadva pravni interes, pojasnjuje Cerjak. Pri Drobničevi pa Cerjak pravni interes utemeljuje skozi to, da je bila politična zapornica.

Kot je dejala Drobničeva, je bilo med ženskami, ki so bile skupaj z njo na prisilnem delu, 90 odstotkov političnih zapornic, ker niso soglašale s komunističnim režimom in ker so želele živeti v svobodi. Grobo jo je prizadelo to, da bi morala živeti v mestu, kjer je Tito dobil svojo ulico, saj so s tem prizadeti njeno dostojanstvo, politična prepričanost ter osebno razmišljanje o tem, kaj je demokracija, je dejala.

loading...
Loading...