Revija Reporter
Slovenija

Teršek sesul obvezno uporabo aplikacije #OstaniZdrav: Ne gre za nikakršno svobodo izbire, ampak za prisilo!

M. M.
54 658

15. dec. 2020 6:00

Deli na:

Andraž Teršek

Bobo

"Prav nobenega pravno prepričljivega razloga ne poznam, ki bi idejo aplikacij in z njimi pogojene svobode gibanja naredil ustavno sprejemljivo," je na svojem blogu ustavni pravnik Andraž Teršek zapisal o pogojevanju svobodnega gibanja med občinami z uporabo aplikacije #OstaniZdrav.

"Država ne sme vedeti in nima pravice vedeti, kdo ima aplikacijo in ali jo ima – z izjemo zakonske dolžnosti pri tistih, ki jim je aplikacija odrejena kot del karantenskega ukrepa ob pozitivnem testu, ali ob utemeljenem sumu na možen pozitivni test," na svojem blogu piše Teršek. "Država in uradne osebe v službi države nimajo in ne morejo imeti pravice niti ustaviti oči na mobilnem telefonu, kaj šele vpogledati vanj, ali ga prijeti v roko!" je odločen pravnik.

Država verjetno ne bo izdajala potrdil tistim, ki si bodo naložili aplikacijo, pravi Teršek. "Pa tudi če bi jih, država nima niti najmanjše pravice kar tako in preventivno preveriti, če oseba ima aplikacijo na telefonu."

"Ne, niti slučajno si ne bom naložil aplikacije in s tem pomendral in pomečkal vsa načela, na katerih je zgrajena moja osebna in poklicna integriteta," je odločen in dodaja: "Bom pa spoštoval ukrepe, kot sem jih vse spoštoval do sedaj. Maksimalno. Spoštoval bom tudi tiste, ki se mi zdijo neučinkoviti, nerazumni, nedostojni, pretirani, ponižujoči… Proti napačnim pravilom se ne bom boril z njihovim kršenjem. Z opozarjanjem in kritiko pa."

Kritičen je tudi do komuniciranja vlade med epidemijo: "Zakaj se ljudi še vedno žali, ponižuje in z njimi ravna skrajno nedostojno, hkrati pa se trga ustavo in blati vladavino prava?"

Prst uperi tudi v ustavno sodišče: "Deloma se vse to še naprej dogaja tudi zato, ker Ustavno sodišče še vedno ne konča te farse, ne določi jasnih mej, z dlakocepsko natančnostjo, strokovno analizo in izmojstreno argumentacijo ne oceni, ovrednoti, presodi in odloči …"