stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tanko: »Tranzicijska levica ščiti slabo poslovanje bank in bankirjev«

Deli na:
Tanko: »Tranzicijska levica ščiti slabo poslovanje bank in bankirjev«

Foto: Bobo

Poslanska skupina SDS se je znova zavzela za razkritje vseh, ki so sodelovali pri ustvarjanju velikih izgub v bančnem sistemu, ter pristojne pozvala, naj jih pokličejo k odgovornosti. "Pod vsakim slabim kreditom je podpis, zato naloga ni pretirano zahtevna ne za Banko Slovenije ne za preiskovalne organe," je zapisal vodja skupine Jože Tanko.

"Vse, ki so sodelovali pri sistemskem ustvarjanju bančne luknje, je treba poklicati na odgovornost in proti njim uvesti vse možne postopke," so v vnovičnem pozivu po razkritju odgovornih oseb zapisali v SDS. To bi se po njihovem mnenju moralo zgoditi, čeprav bančni sistem, vključno z Banko Slovenije, ne želi posredovati nobenih konkretnih podatkov in se nenehno sklicuje na bančno tajnost.

Kot je zagotovil Tanko, bodo v poslanski skupini storili vse, da se "rdeči bančni monopol razkrije, razbije in kaznuje". Po njihovem prepričanju namreč ni pravično, da se proti bančnikom ne ukrepa, kazni za njihovo malomarnost in kazniva dejanja pa plačujejo tisti, pred katerimi se je ta dejanja vsa ta leta skrivalo.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je v torek znova zagotovil, da centralna banka sodeluje s tožilstvom, Nacionalnim preiskovalnim uradom in protikorupcijsko komisijo pri razčiščevanju sumov kaznivih dejanj v bančnem sistemu. Enako zagotavljata novi upravi NLB in NKBM, ki je že vložila odškodninske tožbe zoper nekaj nekdanjih vodilnih uslužbencev.

Medtem časnik kDnevnik danes piše, da so domnevno sporni posli z delnicami moldavske banke ob 3,5 milijona evrov vredni odškodninski tožbi Factor banki nakopali še kazensko ovadbo. To je pred dnevi na ljubljansko okrožno državno tožilstvo vložil nizozemski sklad Adriatic Fund, ki je po pisanju časnika ovadil še nekdanjega predsednika uprave Cirila Dragonjo in člana uprave Dušana Valenčiča.