franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tanko: Zahteva ZL za preiskovalno komisijo Teša 6 ima "luknje, škrbine"

Deli na:
Tanko: Zahteva ZL za preiskovalno komisijo Teša 6 ima "luknje, škrbine"

Foto: Bobo

Zahteva za uvedbo preiskovalne komisije DZ o odgovornosti politike pri Tešu 6, pod katero so se podpisale poslanska skupina ZL kot pobudnica ter poslanci SMC, DeSUS, NSi, SD in ZaAB, ima po oceni vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka "luknje, škrbine". "Najbrž ne slučajno, ampak so te pomanjkljivosti namensko tako napisane," je dejal.

Tanko je na včerajšnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil, da je bila poslanska skupina SDS izločena iz sopodpisa za odreditev parlamentarne preiskave o politični odgovornosti pri šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj (Teš).

Z Združeno levico (ZL) oz. njenim poslancem Matjažem Hanžkom so se dobili, predlagali so tudi vrsto dopolnitev. Ko so dobili prvi in drugi čistopis, so po Tankovih pojasnilih ugotovili, da nobena od pomembnih stvari, ki so jih predlagali, ni vključena.

Poslanci SDS so si želeli, da bi se preiskovalna komisija ukvarjala tudi z opustitvami dolžnega ravnanja v času bistvenih sprememb oz. padcev cen električne energije (to se je zgodilo leta 2009), ignoriranjem številnih pozivov neodvisnih strokovnjakov, opustitvami zaradi prekoračevanja pooblastil poslovodstev HSE in Teša, domnevno politično korupcijo pri vložitvi poroštvenega zakona, nespoštovanjem poroštvenega zakona ter zavajanjem glede zalog in cene premoga.

"Mnoge stvari smo predlagali, a nobena od naših zahtev ni bila vnesena v odredbo za parlamentarno preiskavo. Potem pa so se dogovorili očitno vsi, razen nas. Nihče nas ni niti poklical niti obvestil in zahteva je bila vložena," je dejal Tanko.

Po Tankovi oceni je v zahtevi slabo obdelano obdobje pred letom 2004 - procesi odločanja za gradnjo Teša 6 so namreč stekli že leta 2003. Spomnil je, da so se v letu 2009 okoliščine na trgu energije bistveno in takrat so poslanci SDS sprožili več aktivnosti, ki so po njegovih pojasnilih še omogočale, da bi se znova preverilo smiselnost investicije.



Pripombe in opozorila je takratna vlada Boruta Pahorja po njegovih besedah prezrla, gospodarski resor pa so takrat v rokah držali "Golobičevi ministri iz Zaresa, podražitve so se zgodile, ko so resor vodili vodilni iz stranke Zares".

Kot je ocenil, je tudi na podlagi tega očiten namen te parlamentarne preiskave. Izredno da so poudarjena tista obdobja, v katerih je delovala Janševa vlada, zminimalizirana pa so obdobja in poudarki, ki se nanašajo na Pahorjevo vlado ali vlado Alenke Bratušek.

Zahtevo za uvedbo preiskovalne komisije Teša 6 je primerjal s pristopom pri Patrii. "Tisti, ki so posel zakuhali, so v ozadju priprave zahteve za preiskovalno komisijo, nas so vljudnostno prosili za pripombe, jih dobili, potem pa brez ključnih stvari zadevo vložili v postopek," je dejal in dodal, da so tudi pri tem poslu zraven vsi tisti, ki so najprej neposredno, zdaj pa tudi indirektno podpirajo proces proti Janši in SDS.

V zahtevi za uvedbo preiskovalne komisije DZ o odgovornosti politike pri Tešu 6, ki so jo v ponedeljek vložili predsedniku DZ Milanu Brglezu, sicer piše, da naj se preiskava osredotoči na časovno obdobje od leta 2003 dalje do zaključka investicije, ki se je s prva ocenjenih 600 milijonov evrov podražila na zdaj ocenjenih 1,428 milijarde evrov.

Če se bodo v času preiskave pojavila dejstva, ki se nanašajo zunaj časovnega obdobja, se bo to ustrezno razširilo, piše v zahtevi. Poleg tega je v njen navedeno, da se bo pozornost namenilo tudi ceni premoga in poroštvenemu zakonu, s katerim država jamči za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke.