Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tanko: Demonstracije sporočajo, da se tajkunom ni česa bati

Deli na:
Tanko: Demonstracije sporočajo, da se tajkunom ni česa bati

Foto: Bobo

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko se v današnjem besedilu, objavljenem na spletni strani SDS, odziva na aktualne razmere v Sloveniji. V njem poveže protestnike, sindikate in tajkune, za katere meni, da so (postali) zavezniki, in navaja, da demonstracije sporočajo, da se tajkunom ni česa bati.

Kot piše Tanko, se "goreči" nastopi govornikov na protivladnih protestih v pomembnem delu vrtijo okoli "ukradene" države in tajkunov. Domala vsi nastopajoči govorniki, sindikalni in "neznani - anonimni", v en glas hrumijo, da so za finančni, gospodarski in socialni zlom države krivi pohlepni tajkuni, ki so jim bili na privilegiran način podeljeni krediti za prevzeme podjetij. V tem delu, tako Tanko, imajo zagotovo prav in obojim so poznana tudi imena, ki so se okoristila s takimi posli. In tudi tista, ki so jim to omogočila.

Kot pravi, so slabo zavarovani ali nezavarovani tajkunski krediti ter slabe naložbe bank in nekaterih državnih podjetij na trgih bivše Jugoslavije glavni vzrok naših težav, z odpravo katerih se v Sloveniji neuspešno ukvarjamo že nekaj let. Izpostavlja razmere v največjih slovenskih bankah in neuspešno dosedanje upravljanje s približno 10 milijardami evrov državnega premoženja ter ob tem navaja, da je ena od najpomembnejših nalog te koalicije prav ureditev slabega položaja finančnih institucij in izboljšanje gospodarjenja z državnim premoženjem.

Zato so, tako Tanko, sprejeli dva pomembna zakona, in sicer zakon o slovenskem državnem holdingu in zakon o ustanovitvi t.i. slabe banke.


"Za oba zakona je državni svet izglasoval veto, za oba zakona so sindikati zbirali podpise za referendum in za oba zakona je zahtevi za referendum vložila poslanska skupina Jankovićeve PS. Skladnost blokad uveljavitve obeh zakonov veliko pove. Še posebej, ker o tem govorijo tudi 'neprevidne' izjave nekaterih opozicijskih politikov, da so se glede aktivnosti pri blokadah teh zakonov usklajevali tudi s sindikati," je zapisal Tanko in dodal, da so glavni sindikalisti tako ali tako politiki, saj so člani državnega sveta in aktivno sodelujejo pri oblikovanju in sprejemanju političnih odločitev.

"Torej so pri ključnih projektih države, ki jih moramo sprejeti, če želimo sploh upati na vsesplošno izboljšanje položaja države, na isti strani, na strani blokade, državni svet, največji sindikati, opozicija, pomemben del protestnikov in tajkuni (več njih iz Foruma 21). Slednji so nam, če pozorno poslušamo sindikate in protestnike, ukradli državo," meni vodja poslanske skupine SDS.

Tanko ob tem nadaljuje, da je ironija, da se s tem, ko se z blokadami ustavlja vladne zakone, zavira tudi možnost odkrivanja tajkunov, tajkunskih kreditov in njihovih (praviloma političnih) botrov. "S poskusi blokad obeh zakonov so 'blokerji' postali glavni zaščitniki tajkunov in njihovih botrov," je prepričan Tanko, ki meni še, da bi tudi protestniki, ki zahtevajo vrnitev "ukradene države in ukradenih podjetij", z odhodom Janševe vlade dosegli isto - ohranitev nacionalnega interesa v dosedanjih okoliščinah in nadaljevanje pranja denarja.

Pa tudi če Janševa vlada ne bo padla, "je še vedno na voljo zadnji branik, neodvisno sodstvo, na katerega (še manj v katerega) ne sme (Janševa) politika niti pokukati, kaj šele, da bi vanj posegla s kakšno resnejšo reformo. Sodstvo do sedaj ni pravnomočno z obsodilno sodbo zaključilo še nobene tajkunske zgodbe," še spomni Tanko in sklene z besedami, da se bodo morda komu le odprle oči.