favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NSi za posredne volitve predsednika republike

Deli na:
NSi za posredne volitve predsednika republike

Foto: Bobo

 V NSi so pripravili sedem predlogov za spremembo ustave. Podpirajo predlog SDS za spremembo postopka imenovanja vlade, strinjajo se tudi z uvedbo zlatega pravila. Poleg tega pa predlagajo spremembe ustave glede referenduma, DS, sodniškega mandata, zakonske zveze in volitev predsednika republike, je pojasnil vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

NSi je predlog sprememb ustave v ponedeljek posredoval predsedniku DZ Gregorju Virantu, je na današnji novinarski konferenci pojasnil Tonin. Po njegovih besedah je najbolj drzen predlog za spremembo 103. člena ustave, ki govori o volitvah predsednika republike.

V NSi menijo, da je ureditev nekoliko nenavadna glede na pristojnosti predsednika republike. Zato predlagajo, da bi predsednika republike volili posredno v DZ, in sicer z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev. S tem bi po Toninovih besedah povečali politično stabilnost v državi, saj bi se predsednik republike lahko tudi v letu pred volitvami posvečal svojemu delu in ne volilni kampanji.

Tonin je napovedal podporo predlogu SDS za spremembo ustave od 110. do 119. člena, s čimer bi se postopek imenovanja vlade skrajšal na eno fazo. V stranki pa podpirajo tudi predlog civilne pobude Ustavimo zadolževanje Slovenije, po katerem bi se zlato pravilo zapisalo v ustavo.

Predlagajo tudi spremembo 90. člena ustave, s čimer bi politiki nekoliko omejili možnost predlaganja referenduma. Po novem bi tako lahko referendum predlagalo ali 60 poslancev ali pa 40.000 volivcev, predlagajo v NSi.

Zavzemajo se za ukinitev državnega sveta, ki je po Toninovih besedah invaliden drugi dom brez pravih pristojnosti. Sprememba ustave od 96. do 101. člena bi po predlogu NSi pomenila ukinitev državnega sveta s koncem tega mandata. Glede sodniškega mandata pa v NSi predlagajo uvedbo poskusnega sodniškega mandata, za kar so se po Toninovih besedah zavzemali že v volilni kampanji.

Poleg tega v NSi predlagajo spremembo 53. člena ustave, ki govori o zakonski zvezi in varovanju družine. V ustavo naj bi se na njihov predlog tako zapisalo, da država posebej varuje velike družine. Ustava naj bi predpisala sprejem posebnega zakona, kjer se bodo opredelile pravice in ugodnosti za večje družine, je pojasnil vodja poslancev NSi.

Tonin je ocenil, da so številne stranke naklonjene spremembam zakonodaje glede referenduma in DS, precej manjša pa so njihova pričakovanja glede predlaganih sprememb pri volitvah predsednika republike in uvedbi poskusnega sodniškega mandata.