bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

bauer Ekipa24.si

Kakšna svinjarija! Slovenski športni as žrtev ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic Ekipa24.si

Uf, kakšne brutalne besede Luke Dončića po ...

Slovenija

NSi za posredne volitve predsednika republike

Deli na:
NSi za posredne volitve predsednika republike

Foto: Bobo

 V NSi so pripravili sedem predlogov za spremembo ustave. Podpirajo predlog SDS za spremembo postopka imenovanja vlade, strinjajo se tudi z uvedbo zlatega pravila. Poleg tega pa predlagajo spremembe ustave glede referenduma, DS, sodniškega mandata, zakonske zveze in volitev predsednika republike, je pojasnil vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

NSi je predlog sprememb ustave v ponedeljek posredoval predsedniku DZ Gregorju Virantu, je na današnji novinarski konferenci pojasnil Tonin. Po njegovih besedah je najbolj drzen predlog za spremembo 103. člena ustave, ki govori o volitvah predsednika republike.

V NSi menijo, da je ureditev nekoliko nenavadna glede na pristojnosti predsednika republike. Zato predlagajo, da bi predsednika republike volili posredno v DZ, in sicer z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev. S tem bi po Toninovih besedah povečali politično stabilnost v državi, saj bi se predsednik republike lahko tudi v letu pred volitvami posvečal svojemu delu in ne volilni kampanji.

Tonin je napovedal podporo predlogu SDS za spremembo ustave od 110. do 119. člena, s čimer bi se postopek imenovanja vlade skrajšal na eno fazo. V stranki pa podpirajo tudi predlog civilne pobude Ustavimo zadolževanje Slovenije, po katerem bi se zlato pravilo zapisalo v ustavo.

Predlagajo tudi spremembo 90. člena ustave, s čimer bi politiki nekoliko omejili možnost predlaganja referenduma. Po novem bi tako lahko referendum predlagalo ali 60 poslancev ali pa 40.000 volivcev, predlagajo v NSi.

Zavzemajo se za ukinitev državnega sveta, ki je po Toninovih besedah invaliden drugi dom brez pravih pristojnosti. Sprememba ustave od 96. do 101. člena bi po predlogu NSi pomenila ukinitev državnega sveta s koncem tega mandata. Glede sodniškega mandata pa v NSi predlagajo uvedbo poskusnega sodniškega mandata, za kar so se po Toninovih besedah zavzemali že v volilni kampanji.

Poleg tega v NSi predlagajo spremembo 53. člena ustave, ki govori o zakonski zvezi in varovanju družine. V ustavo naj bi se na njihov predlog tako zapisalo, da država posebej varuje velike družine. Ustava naj bi predpisala sprejem posebnega zakona, kjer se bodo opredelile pravice in ugodnosti za večje družine, je pojasnil vodja poslancev NSi.

Tonin je ocenil, da so številne stranke naklonjene spremembam zakonodaje glede referenduma in DS, precej manjša pa so njihova pričakovanja glede predlaganih sprememb pri volitvah predsednika republike in uvedbi poskusnega sodniškega mandata.