državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tanko o obsodbi Janše: Škandal, montiran proces in obsodba brez dokazov

Deli na:
Tanko o obsodbi Janše: Škandal, montiran proces in obsodba brez dokazov

Foto: Bobo

Vodja poslancev SDS Jože Tanko je obsodbo prvaka stranke Janeza Janše označil za škandal. Meni, da gre za montiran proces in obsodbo brez dokazov. Takih dokaznih standardov ne uporabljajo nikjer, v Belorusiji pa bi jih morda celo patentirali, pravi Tanko. Ob tem ocenjuje, da bo sodba prispevala k še dodatnem poenotenju v SDS.

Taki standardi in obsodbe so po besedah vodje poslancev SDS v pravni državi nedopustne.

Težko se namreč po njegovih besedah kdor koli znebi občutka, da ne gre za montiran proces. "Vse, kar je bilo sporočenega javnosti s teh obravnav, bodisi s strani odvetnikov, tožilcev ali preiskovancev, govori o tem, da je šlo za montiran proces, obsodbo brez dokazov," je poudaril v izjavi novinarjem.

Tanko meni, da je sodba škandal za evropske in širše razmere. To je po njegovem mnenju podobno tistemu, kar se je dogajalo v Iranu, morda še kje drugje.

Spomnil je, da je bil Janša večkrat procesiran, obtožen določenih ravnanj, a do zdaj v nobenem postopku ni bil obsojen. "Očitno gre za sistemsko gonjo proti eni in edini osebi v državi na osnovi političnih prepričanj. Zato meni, da bi v normalni družbi temu morali narediti konec. Na tak način se namreč ne moremo iti normalnih razmer, normalnega političnega dela," je dejal Tanko. Tu bo, kot je posvaril, Slovenija zagotovo plačala velik davek.

Na osnovi takih dokaznih standardov, kot so bili doseženi v procesu Patria, lahko po Tankovih besedah obsodijo katerega koli Slovenca, razen "stricev in tet". Lahko bi Janšo obsodili za finančno transakcijo v Vegradu ali pa v SCT, ker je to pač pristop, ki so ga uporabili državni organi," je še povedal vodja poslancev SDS.

Ugotavlja, da so v tej državi očitno "zavarovani samo strici in tete, ki se jim dejansko ne more nič zgoditi. Dobijo lahko le še kakšen privilegij. Ta ozadja delujejo".



Tanko je sicer spomnil, da sta Evropska komisija in Evropski svet že opozorila na razmere v slovenskem sodstvu, kar da pomeni, da tudi zunanje okolje spoznava, da razmere v našem pravosodju niso dobre.

To, da nismo uspeli določenih stvari urediti, je po njegovem mnenju povezano tudi z "ustreznimi večinami v DZ". Pravosodja se je namreč po njegovem mnenju treba lotiti najprej s spremembo ustavne ureditve na področju pravosodja. Spomnil je na primere, v katerih so tožilci, ki so preiskovali nekatere osebe, po škandalu, ki se je zgodil, postali celo njihovi odvetniki.

"Deformiranih relacij znotraj sodstva je bilo kar nekaj. Marsikateri od procesov je tudi zastaral. Sankcij za sodniške napake ni bilo," je posvaril Tanko. Te zadeve je treba po njegovih besedah urediti.

O nadaljnjem vodenju stranke v primeru, da sodba postane pravnomočna, po njegovem prepričanju sedaj ni treba razmišljati. Tanko je spomnil, da so imeli nedavno kongres, na katerem je Janša dobil močno podporo. Tako bo po njegovem mnenju ostalo še nekaj časa in "ni potrebe, da razmišljajo v katero drugo smer."

O sodbi bodo razpravljali tudi organi stranke, ki pa bodo sklicani po rednem postopku, po kongresu, je pojasnil.

Janšo je namreč danes sodišče v zadevi Patria obsodilo na dve leti zaporne kazni.