cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tanko: Pikalo ni odgovoril niti na en očitek iz interpelacije, kaj šele da bi ga zavrnil

Deli na:
Tanko: Pikalo ni odgovoril niti na en očitek iz interpelacije, kaj šele da bi ga zavrnil

Foto: Bobo

Prvopodpisani pod vloženo interpelacijo zoper ministra Jerneja Pikala Jože Tanko (SDS) je ob začetku današnje razprave poudaril, da slovenska javnost pričakuje odgovore v zvezi s projektom Državljanska vzgoja, pri katerem je sodeloval tudi minister. Pikalo ni odgovoril niti na en očitek iz interpelacije, kaj šele da bi ga zavrnil, pravi Tanko.

Trditev, da je zadeva nastala pred začetkom mandata sedanjega ministra za izobraževanje, znanost in šport mandatom Jerneja Pikala in da zato to ne bi smela biti predmet interpelacije, po Tankovih besedah ne vzdrži. Kot pravi, ta trditev kaže, da zapisana dejstva v interpelaciji stojijo in da je minister osumljen sodelovanja pri kaznivem dejanju, ki se sedaj tudi preiskuje. Nihče ni zanikal, da Pikalo pri projektu ni sodeloval, niti ni zanikal navedb o zneskih pri projektu, o sorodstvenih in političnih povezavah, pravi Tanko.

Tanko tako sprašuje, ali je bil Pikalov članek, ki je bil vključen v projekt Državljanska vzgoja, že predhodno objavljen ter nato vključen v pozneje izvedeni razpis in honoriran z nekaj deset tisoč evri. Prav tako ga zanima, ali drži, da je pri projektu sodelovalo sorodstvo tedanjega šolskega ministra Igorja Lukšiča ter vplivni člani SD.


Kot pravi Tanko, bi pričakovali resna pojasnila in dokumente, ki pa jih ne minister Pikalo, ne sedanji predsednik SD Lukšič ali kdorkoli drugi niso podali. Namesto pojasnil je sledila izjava, da je SD edina stranka, ki ima čiste roke, je pojasnil poslanec. Kot pravi, se minister v svojem zagovoru ukvarja "predvsem s tem, da se ga ne bi smelo interpelirati, kot da je nek nadčlovek". "Odgovor ministra je eno samo nakladanje o procesnih ovirah, zakaj do interpelacije ne bi smelo priti, niti ene besedice o tem, ali dejstva držijo," pravi Tanko. Toda slovenska javnost po njegovih besedah pričakuje odgovore na postavljena vprašanja.

Po Tankovih besedah gre pri omenjenem projektu za drago zgrešeno investicijo na področju šolstva, "za nasedlo naložbo, kar pomeni, da SD pri tem projektu nima čistih rok".

Tanko je obenem opozoril, da je koalicija predlagatelju odvzela dve uri najavljenega časa za razpravo. Prav tako je spomnil tudi na doslej vložene interpelacije v tem mandatu, pri katerih je koalicija po njegovih besedah ministre zavarovala z neargumentiranimi razpravami in glasovanjem.