sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Interpelacija zoper Omerzela bo vložena jutri

Deli na:
Interpelacija zoper Omerzela bo vložena jutri

Foto: Bobo

Interpelacijo o delu ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela bosta SDS in NSi vložili v sredo, če se Omerzel danes ne bo odločil za odstop ali če odločitve o tem ne bo sprejela premierka Alenka Bratušek, je v izjavi medijem dejal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Za vložitev interpelacije so se med drugim odločili zaradi očitkov o poslovanju njegova družba Lastinski z državo. To je tretja vložena interpelacija v vladi Alenke Bratušek.

Osnutek interpelacije je v grobem pripravljen in ga še usklajujejo. Omerzelu očitajo kršitev zakona o integriteti, ker ni prijavil svoje družbe Komisiji za preprečevanje korupcije. Tega ni storil ne kot funkcionar, ne kot lastnik, opozarja Tanko. Omerzelova družba Lastinski bi morala biti uvrščena na seznam podjetij, za katere veljajo omejitve poslovanja z državo. A se to ni zgodilo, poudarjajo v SDS.

Za interpelacijo so se odločili tudi zato, ker je Omerzelovo podjetje sklenilo nove posle z Darsom, pa tudi zato, ker že več kot osem mesecev ni objavil javnega natečaja za mesto generalnega direktorja Geodetske uprave RS. Trenutno namreč upravo vodi oseba, ki ima samo začasen mandat.

Omerzelu očitajo tudi stanje na področju avtošol ter da je na razpisu za izbor dobavitelja avtomobilskih registrskih tablic izbral družbo, katere ponudba je bila dvakrat dražja od ponudbe konkurenta.

Zrelo za interpelacijo pa je tudi ministrovo neporočanje o Teš 6 in velika verjetnost, da se bo ta projekt podražil. Ob tem je Tanko izpostavil, da je DZ julija letos vladi naložil, da mora do 30. novembra poročati o izvrševanju njenih sklepov, ki jih je sprejela na seji 15. julija. "Poročila o tem ni, napovedi o izvajanju projekta Teš 6 pa so vedno slabše," je izpostavil Tanko.

Vodja poslanske skupine SDS ne izključuje, da bodo besedilo interpelacije dopolnili še s kakšnim argumentom. Kot pravi, imajo podpisov v podporo interpelaciji dovolj. Zagotovili so jim jih že v poslanski skupini NSi, svoj podpis je obljubil tudi nepovezani poslanec Ivan Vogrin. "Ključni dan je jutrišnji. Če odločitve ne bo, bo gradivo z naštetimi poudarki vloženo v postopek," je dodal Tanko.

"Z vidika razmer in meril, ki so se vzpostavila v tej koaliciji kljub temu, da zelo slabo deluje in ni načelna - če vzamem za primer ministra v odstopu Stepišnika - bi identično odločitev morali sprejeti tudi v tem primeru," je danes še dejal Tanko.

Družba Lastinski je sicer že prekinila ekskluzivno licenčno pogodbo za vzdrževanje cestno-vremenskih postaj za Družbo za avtoceste v RS, zaradi katere se je Omerzelov stolček močno zatresel.

Minister vse očitke zavrača in ne namerava odstopiti. V petek je napovedal, da bo svojo plat zgodbe poslovanja svojega podjetja Lastinski z državo pojasnjeval poslanskim skupinam, a ga za zdaj ni sprejela še nobena. Predvidoma se bo v sredo sestal s poslansko skupino DeSUS.

Omerzela podpira njegov strankarski šef Gregor Virant, a podpora koalicijskih partnerjev ob interpelaciji ni samoumevna.

V tem mandatu vlade so interpelirali še ministra za finance Uroša Čuferja, ki jo je tudi uspešno prestal. Ta teden bodo poslanci obravnavali tudi interpelacijo zoper ministra za notranje zadeve Viranta.

Interpelacija zoper Omerzela je tako že 33. interpelacija zoper ministra od sprejema ustave samostojne Slovenije - od teh sta bili dve vloženi še pred ustanovitvijo 90-članskega DZ 23. decembra 1992. Do zdaj pa sta bili dve interpelaciji vloženi zoper vlado, in sicer v letih 1997 in 2004.