požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Svetlik: Namesto vas gleda vlada v prihodnost

Deli na:

Socialni dialog je zahteven, ker so pričakovanja socialnih partnerjev zelo različna, vendar dialog teče in mora teči naprej, "ne moremo pa pričakovati, da bi lahko na vseh točkah dosegli popolno soglasje vseh socialnih partnerjev", je v okviru obiska v Simobilu danes ocenil minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Socialni dialog je zahteven, ker so pričakovanja socialnih partnerjev zelo različna, vendar dialog teče in mora teči naprej, "ne moremo pa pričakovati, da bi lahko na vseh točkah dosegli popolno soglasje vseh socialnih partnerjev", je v okviru obiska v Simobilu danes ocenil minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Vlada in ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve morata zato odgovorno ravnati in ne čakati, "da pridemo do uskladitve neuskladljivih interesov", ter odločati v dolgoročno korist tistih, ki je morda dolgoročno ne vidijo, je ocenil Svetlik. Ob tem je izpostavil, da smo preveč usmerjeni v "danes in sedaj", premalo pa gledamo "srednjeročno, dolgoročno, v prihodnost". "V prihodnost je treba gledati," je dejal Svetlik in dodal, da bi morali to uvideti vsi.

Glede socialnih razmer v Sloveniji je minister za delo dejal, da obstajajo različni kazalci socialne problematike v Sloveniji - glede na stopnjo tveganja revščine je tako Slovenija v tisti četrtini evropskih držav, kjer je to tveganje najmanjše, Svetlik pa pričakuje, da bo to mesto zadržala tudi v prihodnje. Dodal je, da se je zaustavila tudi rast brezposelnih v državi. Svetlik verjame, da bo SLovenija pri tem uspešna tudi v prihodnje, čeprav ne izključuje delne rasti brezposelnih.

Svetlik se je v luči praznika dela v Simobilu sicer mudil zato, ker je to "eno od podjetij, ki udejanja vse tisto, kar bi si v prihodnosti želeli, da postane delo tudi v naši družbi". Izrazil je željo, da bi delo pomenilo več kot zgolj sredstvo, ki nudi možnosti za zaslužek in preživetje, temveč mora nuditi tudi prijetno okolje za zaposlene, za njihovo izobraževanje in dokazovanje. Dodal je, da bi morala k temu stremeti tudi druga podjetja.

Še posebej ga veseli, da Simobil "izkazuje izjemno dinamično, inovativno kadrovsko prakso skozi vse mogoče prijeme, ki jih lahko srečamo v klasičnih učbenikih, pa tudi take, ki jih tam ne najdemo," pri čemer je kot primer med drugim navedel ciljno vodenje in poudarek na posebnih oblikah varstva zaposlenih. Dodal je, da je to okolje, kjer se lahko v vseh pogledih opazuje in dokazuje princip varne prožnosti, kar je treba po njegovem zasledovati tudi na nacionalni ravni.

Predsednik uprave Simobila Dejan Turk je ob tem dodal, da sta z ministrom spregovorila tudi o pripravah delovnopravne zakonodaje, predvsem o prožnosti pri zaposlovanju in odpuščanju. Simobil seveda zaposluje, vendar se mora kdaj pa kdaj od koga tudi ločiti, je dejal Turk in dodal, da so ti postopki včasih stresni, dolgotrajni in naporni. "In tukaj je seveda pomembno, da bo, kakršna koli bo, nova zakonodaja to olajšala delodajalcem in seveda tudi zaposlenim," je dejal Turk, pri čemer podrobnosti ni želel izdati.