benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Svet Onkološkega inštituta za razrešitev generalnega direktorja Remškarja

Deli na:
Svet Onkološkega inštituta za razrešitev generalnega direktorja Remškarja

Foto: Bobo

Svet Onkološkega inštituta (OI) je na včerajšnji seji sprejel sklep o razrešitvi generalnega direktorja inštituta Janeza Remškarja. Sam povod za to vidi v vplivu zdravnika Erika Breclja. Predsednica sveta Darinka Miklavčič pa poudarja, da Remškarjevi odgovori na očitke o neuresničevanju sklepov sveta niso zadovoljili. Sklep mora potrditi še vlada.

Po mnenju Remškarja je na očitke o odklonih v realizaciji sklepov sveta odgovoril ustrezno. Neposredni povod za razrešitev pa je po njegovih besedah vpliv in moč zdravnika Erika Breclja. "Mislim, da smo za zdaj na pol poti. Bomo videli, kako se bodo stvari odvijale naprej," je še povedal.

Predsednica sveta OI Darinka Miklavčič pa je na drugi strani v izjavi za medije dejala, da odgovori Remškarja članov sveta niso zadovoljili. Očitajo mu neizpolnjevanje sklepov sveta ter pomanjkljivosti na področju kakovosti in urejanja notranjih odnosov na OI.

Kot je dejala Miklavčičeva, je OI vrhunska ustanova, ki mora imeti izjemno kakovostno vodenje. Strokovno področje se je resda razvijalo, vendar pa je treba vzporedno s tem imeti tudi menedžerski pristop in se v skladu z njim odzivati na usmeritve, ki jih poda svet zavoda, je pojasnila.

Sklepi, ki so izjemnega pomena za delovanje OI, se po njenih besedah niso pravočasno izvajali. Gre med drugim za sklepe o prenovi statuta, pripravi strategije in za odziv na notranjo revizijo, ki je ugotovila pomanjkljivosti, je naštela.

Predsednico je razočarala tudi dejavnost Remškarja na področju urejanja notranjih odnosov. Strokovna komisija iz vrst sveta zavoda je namreč generalnemu direktorju podala 14 usmeritev za reševanje problematike slabih odnosov v ustanovi. "Žal nas direktor ni jemal resno, odziv na te ugotovitve komisije in na priporočila je bil neustrezen," je dejala Miklavčičeva.

Ob tem je zavrnila Remškarjeve besede, da bi bila njegova razrešitev povezana s sporom z zdravnikom Brecljem. O incidentu po besedah predsednice niti niso razpravljali. Sklep o razrešitvi pa je bil po njenih besedah sprejet z osmimi glasovi za in dvema vzdržanima.

Nasploh je Miklavčičeva še poudarila, da mora generalni direktor biti vzor. "Če direktor ne spoštuje sklepov nadrejenega organa, potem težko pridobi kredibilnost in zelo težko od svojih podrejenih zahteva, da izvajajo navodila," je še povedala.

S sklepom sveta OI mora po besedah Miklavčičeve sicer soglašati tudi vlada. Ko bo ta podala soglasje, pa bodo po njenih besedah poiskali nekoga, ki bo začasno kot vršilec dolžnosti poskrbel za operativno delovanje inštituta. Obenem pa bodo objavili razpis in poiskali novega direktorja.