kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

milan-štrljić Njena.si

Zvezdnik Botrov razkril skrivnost svojega ...

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Slovenija

Civilna iniciativa velenjskemu županu Kontiču očita aroganco

Deli na:
Civilna iniciativa velenjskemu županu Kontiču očita aroganco

Foto: Bobo

Velenjski župan Bojan Kontič je danes za STA povedal, da pri vzpostavitvi izpostave azilnega doma v Velenju izvaja sklepe velenjskega mestnega sveta.

Ob tem pa ne razume svetnikov SDS in SLS, ki želijo razveljaviti sklepe, v katerih so napisane zaveze, ki jih mora vlada upoštevati ob morebitni namestitvi prosilcev v Velenje.

Po Kontičevi oceni Civilna iniciativa Velenje zavaja javnost z navedbami, da zahtevajo referendum o tem, ali begunci v Velenje lahko pridejo ali ne. "Oni predlagajo referendum o tem ali sklepi, ki jih je sprejel velenjski mestni svet, veljajo. To pa je bistvena razlika. Delajo eno in govorijo drugo," je dejal Kontič.

Dodal je tudi, da je državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Boštjana Šefica obvestil, da bo povabljen na občinsko sejo, na kateri bo lahko pojasnil izvajanje zavez, ki so zapisane v občinskih sklepih in s katerimi se je ministrstvo strinjalo.

Kontič tako meni, da bi moralo notranje ministrstvo počakati s podpisom pogodbe za vzpostavitev izpostave azilnega doma v Velenju. Civilna iniciativa Velenje je namreč na sodišču sprožila spor, saj je Kontič zavrnil razpis za izvedbo referenduma glede vzpostavitve azilnega doma.

Kontič je že konec februarja Šeficu poslal pismo, v katerem ga je pozval, da naj ministrstvo ob morebitni vzpostavitvi izpostave azilnega doma upošteva sklepe velenjskega mestnega sveta v celoti in ne le po posameznih členih.

Župan je Šefica takrat tudi pozval, da naj ne pristopijo k podpisu pogodbe za najem prostorov za azilni dom, saj še vedno ni znana končna odločitev glede zahtevanega referenduma za preklic sklepov, so še navedli na velenjski občini.


Iz Civilne iniciative Velenje so sporočili, da Kontič glede ureditve azilnega doma ni obvestil vseh deležnikov, kot je obljubljal, prav tako ni obvestil niti velenjskih mestnih svetnikov.

"Sklepi, ki so jih svetniki SD, DeSUS in SMC sprejeli so tako le pesek v oči Velenjčanom in jasno je, da ne pomenijo nič, da niso prav nič zavezujoči, kot je trdil župan. Na to smo glasno opozarjali že od začetka, a je bila aroganca Kontiča prevelika," menijo v iniciativi.

Notranje ministrstvo je v ponedeljek velenjsko občino obvestilo o podpisu pogodbe za najem stavbe, v kateri bo vzpostavljena izpostava azilnega doma. V njem bodo nastanili do 30 prosilcev za mednarodno zaščito, kar je tudi skladno z zahtevo velenjske občine. Pri tem ministrstvo opozarja, da je možna tudi sprememba števila prosilcev za azil.

Ker je položaj na področju migracij nepredvidljiv in se lahko hitro spremeni, bo ministrstvo, če bi se razmere dejansko precej spremenile, velenjsko občino o tem predhodno obvestilo in se z njo posvetovalo, so sporočili z notranjega ministrstva.

Zapisali so, da se praksa pri vzpostavitvi izpostave azilnega doma v Velenju ne razlikuje od ostalih lokacij, kjer so prosilci za mednarodno zaščito že nastanjeni. Pri nastanitvi prosilcev za mednarodno zaščito in oseb s priznano mednarodno zaščito notranje ministrstvo tudi vedno gleda, da so enakomerno porazdeljeni po vsej Sloveniji, so navedli.

Poudarili so tudi, da sta komunikacija z lokalnimi skupnostmi in pravočasno obveščanje o aktivnostih, ki so načrtovane v določeni lokalni skupnosti, ključnega pomena. "Tudi pri analizi možnih lokacij in pred sprejemom odločitev skušamo na ministrstvu za notranje zadeve poleg logističnih in finančnih pogojev upoštevati tudi vidik sprejemljivosti za lokalno skupnost. Vendar pa slednje ne more biti edini pogoj, saj je ministrstvo dolžno izvajati obveznosti, ki nam jih na tem področju predpisuje zakon," so navedli na ministrstvu.

Dodali so še, da si želijo, da bi lokalne skupnosti premostile zaskrbljenost in se aktivno vključile v proces integracije, saj so dosedanje izkušnje iz drugih krajev Slovenije več kot pozitivne.