mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

M. Tonin: Če bo kdo začel solirati, potem lahko ta vlada zelo hitro razpade (VIDEO)

Deli na:
M. Tonin: Če bo kdo začel solirati, potem lahko ta vlada zelo hitro razpade (VIDEO)

Matej Tonin bo prevzel ministrstvo za obrambo - Foto: zajem zaslona, FB

Svet NSi je podprl vstop stranke v vlado Janeza Janše, je po seji sporočil Matej Tonin. Današnja razprava je po njegovih besedah pokazala, da je koalicijska pogodba sprejemljiva, ni pa optimalna za člane NSi. Podprlo jo je 56 od 88 članov sveta stranke. NSi pripadajo tri ministrstva, in sicer za obrambo, infrastrukturo in socialo.

Po finančni teži so ministrstva, ki pripadejo NSi, na drugem, tretjem in četrtem mestu, je pojasnil predsednik NSi. Po njegovih besedah tako prevzemajo zelo zahtevne resorje, saj da se v stranki ne bojijo izzivov. "Prevzeli smo resorje, ki se jih je marsikdo izogibal, ker so težki, ampak mi v NSi v tem vidimo izziv," je poudaril. To so tudi področja, ki lahko okrepijo strankino dosedanje vsebinsko delo.

Tonin bo prevzel ministrstvo za obrambo, drugi kadri pa po njegovih besedah še niso dorečeni. V medijih se sicer omenja, da naj bi Jernej Vrtovec prevzel vodenje ministrstva za infrastrukturo, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa Cveto Uršič.

Ti imeni sta, kot je na novinarsko vprašanje pojasnil predsednik NSi, vsekakor v naboru. Na današnji seji izvršilnega odbora, ki je bila pred sejo sveta stranke, so se dogovorili, da bo Tonin v prihajajočih dneh opravil pogovore z več možnimi kandidati, ker želijo ponuditi čim bolj kompetentno ekipo z znanjem, da "od prvega dne zagrize v vse težave" na ministrstvih.

Kot je spomnil, si NSi prizadeva za debirokratizacijo in pospeševanje gospodarstva. Prepričan je, da lahko tako področje sociale kot področje infrastrukture bistveno prispevata k boljšemu poslovnemu okolju. Tudi na področjih varnosti in obrambe, na katerih je bila stranka vedno aktivna, si želijo "obrniti trende navzgor".

V stranki so sicer ocenili, da bi bilo za ravnotežje sil znotraj koalicije najbolje, da bi NSi vodila zakonodajno vejo oblasti, torej državni zbor. "Ampak NSi in tudi jaz osebno nismo nikoli na prvo mesto postavljali svojih preferenc, ampak predvsem interes države," je poudaril.

Ena od želja NSi je bila tudi prevzem vodenja zdravstvenega resorja. " A koalicija štirih strank je vedno koalicija nekih kompromisov," je priznal.

V stranki so v koalicijski pogodbi pričakovali bolj drzne poteze ravno na področju zdravstva, kjer bi želeli bolj odločno postopanje v smeri odprave čakalnih vrst, da bodo uporabili vse razpoložljive kapacitete vse od začetka. "Eno so naše želje, drugo pa realne okoliščine ter usmeritve in programi naših koalicijskih partnerjev," je dodal. Kot so naknadno sporočili iz stranke, so vsi člani, ki so danes glasovali, sicer glasovali za koalicijsko pogodbo.

Na vprašanje, ali so bili v stranki zadržki glede vstopa v Janševo vlado, je Tonin pritrdil, da so obstajal glasovi, ki so nasprotovali temu, da gre stranka v koalicijo. Med njimi je tudi nekdanja predsednica in evropska poslanka Ljudmila Novak, ki se današnje seje sveta ni udeležila.

Razprava na svetu stranke je bila zelo realna, saj se člani po Toninovih besedah zavedajo, da čudežev v času te vlade ne bo mogoče storiti. Poudaril je, da bo treba v enem letu postoriti bistvene stvari in v tem času ne bo mogoče odpraviti vseh težav, ki so se nakopičile na različnih resorjih.

"Če se bomo držali dogovorjenega v koalicijski pogodbi, potem verjamem, da lahko ta vlada zdrži do konca mandata. Če bo kdo začel solirati, potem lahko ta vlada zelo hitro razpade," je še napovedal. V koalicijsko pogodbo so partnerice tudi zapisale, da neusklajenih zadev ne bodo pošiljale na vlado in v DZ.