GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Svet SMC pooblastil Počivalška za nadaljnje pogovore za novo Janševo vlado

Deli na:
Svet SMC pooblastil Počivalška za nadaljnje pogovore za novo Janševo vlado

Predsednik Zdravko Počivalšek in člani stranke SMC prihajajo na sejo sveta stranke. - Foto: Bobo

Svet SMC je na današnji seji pooblastil predsednika stranke Zdravka Počivalška, da nadaljuje pogovore o vstopu v morebitno novo vlado v sedanji sestavi DZ. Kot je po seji medijem povedal Počivalšek, je 25 članov sveta tak sklep podprlo, proti pa je bil poslanec Jani Möderndorfer. Stranka sicer nadaljuje tudi priprave na morebitne predčasne volitve.

Počivalšek je namreč danes člane sveta stranke seznanil z vsebino pogovorov o oblikovanju morebitne nove vlade, ki bi jo oblikovali po odstopu premierja Marjana Šarca. Na spletni strani stranke so sicer neposredno po koncu seje dodatno pojasnili, da "svet ni glasoval o nobeni zavezujoči odločitvi", se je pa strinjal s tem, da vodstvo stranke nadaljuje pogovore o oblikovanju morebitne nove vlade.

Počivalšek se sicer pogaja za vstop v vlado s SDS, NSi in DeSUS. Na vprašanje, ali nadaljuje pogovore s prvakom SDS Janezom Janšo, ali morda tudi s predsednico SAB Alenko Bratušek za oblikovanje projektne vlade, pa je v izjavi novinarjem po seji sveta ponovil: "Povedali smo, da sem pooblaščen za pogajanja o oblikovanju morebitne nove vlade v okviru sestave tega DZ."

V stranki so dodali še Počivalškovo oceno, da je to za SMC prednostna možnost. "Država ne potrebuje nadaljnjih mesecev brez operativne vlade in nove volitve politikom ne bodo olajšale dela. Konflikti in nasprotja se bodo le še poglobili," so Počivalškove besede zapisali na spletni strani. "Predčasne volitve bodo, če pride do njih, zmaga osebnih interesov v politiki in poraz zmožnosti sprejemanja razumnih dogovorov," menijo v stranki.

SMC sicer pri pogovorih o vstopu v novo vlado vztraja na tem, da se ohrani javno zdravstvo, da se ne posega v druge javne sisteme, da se okrepi gospodarsko okolje in da se ne odlaša več z ukrepi na področju starejših, javnih stanovanj in sanacije okoljskih problemov. Prav tako bo SMC po Počivalškovih besedah "vztrajala pri tem, da ostane Slovenija demokratična in svobodomiselna država in da se meja med pravicami in svoboščinami ne pomika v nobeno skrajnost".

Kot je v izjavi povedal Počivalšek, je bila današnja razprava zelo raznolika: "Slišal sem veliko različnih mnenj in prejel marsikatero sporočilo, sugestijo. A ker smo liberalci, smo znali pač različna mnenja strniti".

SMC je po predsednikovih trditvah enotna, kar kaže tudi glasovanje, saj je sklep za nadaljevanje pogajanj podprlo 25 članov sveta, en je bil proti, vzdržan pa nihče. "Tudi če je kdo drugačnega mnenja, to ne pomeni, da ni naš član. Dokler bomo liberalci, bomo dopuščali različne poglede na našo usodo," je pojasnil.

V SDS so sicer danes tvitnili, da pogajanja o novi večinski vladni koaliciji potekajo, a zadnje štiri dni prepočasi. Počivalšek pa težav ne vidi. Glede na dosedanje pogovore meni, da so pri samih vsebinah blizu zaključka, če bodo nadaljevali, pa jih čaka odpiranje tudi "malo težjih tem".

Glede razdelitve resorjev v morebitni novi vladi je po njegovih navedbah prezgodaj govoriti. Spomnil pa je, da je SMC že v osnovi povedala, kaj jih zanima in katerim področjem dajejo večjo pozornost. Tako bodo imeli interes, da na teh področjih prevzamejo odgovornost za realizacijo projektov, je pojasnil predsednik SMC.

Na vprašanje osnutka koalicijske pogodbe je odgovoril, da pričakuje, da bodo pogovore v miru nadaljevali do konca tedna, tudi čez vikend. Če bo volja na vseh straneh, bodo po njegovih navedbah prihodnji teden predložili relevantni predlog, vsaj on pred člane sveta SMC.

Kdo bo vodil vlado, bo znano, ko bodo naredili kadrovski razrez, je Počivalšek povedal na vprašanje, ali je sprejemljivo, da vlado vodi Janša. Na vprašanje, ali bodo Janši kot potencialnemu mandatarju lahko ponudili 10 poslanskih glasov, pa je odgovoril, da verjame, da bodo na koncu tega procesa imeli v SMC 10 poslancev.

Ali je že govoril s prvim predsednikom stranke in aktualnim zunanjim ministrom Mirom Cerarjem o možni vrnitvi v DZ, Počivalšek ni konkretno odgovoril: "O tem, kar se bo zgodilo, bo v DZ glasovala obstoječa sestava poslancev, o tem, kaj bo jutri, pa bomo govorili jutri."

Möderndorferju pa nihče ne jemlje pravice, da bi glasoval proti vstopu v Janševo vlado, je poudaril Počivalšek. Po njegovih navedbah je prednost SMC v tem, da dopuščajo različna mnenja. "Za nas ne bo izguba, če bo nekdo glasoval proti. bo pa izogiba, če bo ta zapustil našo stranko. Upam, da bomo zmogli moči, da bomo vsi tudi v prihodnje dopuščali različnost v SMC," je dodal.

Möderndorfer je po seji sveta povedal, da ne podpira pogajanj s stranko SDS, saj da s tem "pristajamo na diskurz njegove rehabilitacije". Po poslančevem mnenju se ni nič spremenilo odtlej, ko je Cerar dejal, da se z Janšo nimajo kaj pogajati. "Preprosto so stvari, kjer so meje prestopa zelo jasne. Temu človeku ne zaupam in mu ne bi zaupal niti svojega lastnega vrta, kaj šele vodenje Slovenije," je bil oster Möderndorfer.

Pojasnil je, da to za njegov položaj v stranki za zdaj še nič ne pomeni. Je pa ob tem spomnil na nadzor pooblaščene skupine komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) na Nacionalnem preiskovalnem uradu. V skupini je bil tudi podpredsednik komisije Žan Mahnič (SDS). V tej luči vidi še dodaten razlog, zakaj s to stranko ni mogoče sodelovati. "Si izmišljevati, da me nekdo nadzira, zato, da bi se lažje z njim pogajal še naprej, je sposobna samo ena stranka," je dodal poslanec.

Medtem Počivalšek ni želel komentirati pogovorov o možnosti sodelovanja z LMŠ na volitvah. Spomnil je, da so ti pogovori doslej potekali predvsem preko medijev. Verjame, da bodo zmogli toliko moči, da se bodo o tem pogovarjali tudi na mestih, kjer je za take resne zadeve najbolj primerno.