Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Če premierka ne bo ukrepala zoper Omerzela, vlagamo interpelacijo

Deli na:
SDS: Če premierka ne bo ukrepala zoper Omerzela, vlagamo interpelacijo

Foto: Bobo

"Minister Samo Omerzel je izgubil integriteto, ki je potrebna za opravljanje  javne funkcije, večkrat je lagal in zavajal javnost," pravijo v SDS, ki zato od premierke Alenke Bratušek pričakujejo, da bo "sprejela ustrezno odločitev" glede ministra.

Objavljamo sporočilo za javnost SDS:

Minister Samo Omerzel v konfliktu interesov, pri tem pa tudi zavaja javnost

Pričakujemo, da bo predsednica vlade sprejela ustrezno odločitev glede ministra za infrastrukturo in prostor. V kolikor je ne bo, napovedujemo vložitev interpelacije.

Pred dnevi smo poslušali pojasnila ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela v zvezi s konfliktom interesov pri opravljanju javne funkcije v povezavi s posli, ki jih podjetje, ki je v njegovi izključni lasti, sklepa s podjetjem DARS, ki je v 100-odstotni lasti države in ki upravlja s ključno infrastrukturo na cestnem področju (avtocestami ), kar vse je v pristojnosti ministra.
 
Pogodba med ministrovim podjetjem Lastinski in DARS ni bila podpisana samo zato, ker je zadeva prišla v javnost in ne zato, ker bi se minister odločil, da se je "odpovedal 150.000,00 evrom", kot to razlaga javnosti.  

V nasprotnem bi ministrovo podjetje pogodbo podpisalo, saj so bili postopki v celoti zaključeni. DARS je septembra letos objavil javno naročilo, rok za oddajo ponudb je bil zaključen novembra, ministrovo podjetje je na odpiranju ponudb sodelovalo, bilo kot edino izbrano, saj ima izključno licenco, ki jo je avgusta letos obnovilo, sledil naj bi samo še formalen podpis pogodbe.

Postavlja se tudi vprašanje formalno-pravne prekinitve tega posla, ne da bi zato nastala škoda DARSu. Verjetno bo ministrovo podjetje sedaj ravnalo v smeri prenosa licence na drugo podjetje, ali bo celo predlagalo neposreden podpis pogodbe z nosilcem licence, plačila zase pa uredilo drugače, vse zato, da bi se v javnosti ustvaril vtis o tem, da ministrovo podjetje s tem poslom nima nič več.
 
Opravljanje javne funkcije, še posebej v funkciji ministra,  zahteva visoko stopnjo integritete. Prepletanje zasebno javnih poslov to integriteto bistveno zmanjšuje, zavajanje ali celo laganje javnosti (ko te dobijo), pa jo izničuje. Minister brez integritete ne more biti branilec javnega interesa, je samo lutka v rokah različnih lobijev.
 
Poleg tega je minister Samo Omerzel kršil 5. odstavek 35. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, saj njegovega podjetja ni bilo na seznamu podjetij, ki jim je po tem členu prepovedano poslovanje z organi ali organizacijami javnega sektorja, ki so zavezani javnemu naročanju.
 
Na prepletenost med zasebnimi interesi ministra Sama Omerzela in opravljanjem javne funkcije  ministra pa kažejo tudi nekatere druge okoliščine, ki do danes niso bile zadovoljivo pojasnjene in ki postavljajo pod vprašaj integriteto ministra kot javnega funkcionarja, ki je nujna za odgovorno in učinkovito opravljanje javne funkcije.
 
Vse do danes niso bile javnosti zadovoljivo pojasnjene vse okoliščine posla Lastinski/DARS. Gospoda Antona Žagarja, ki je leta 2008 (po poročanju medijev v zelo čudnih okoliščinah) poskrbel za sklenitev posla DARS/LASTINSKI, ki je v izključni lasti ministra Omerzela, je DARS pred časom odpustil in proti njemu sprožil kazenske in odškodninske postopke. Istega Antona Žagarja je minister Samo Omerzel spomladi predlagal vladi Alenke Bratušek v imenovanje, vlada pa ga je imenovala za v.d. generalnega direktorja direktorata za investicije. Po šestih dneh je zaradi pritiska javnosti odstopil. Avgusta je dobil dobro plačano zaposlitev za 5.200 evrov plače na državnem podjetju Slovenske železnice, ki tudi spada v resor ministra Omerzela.
 
Vse do danes ni bilo pojasnjeno, kaj se je dogajalo s ponudbami za izdelavo avtomobilskih tablic, kjer je minister Omerzel izbral dobavitelja za skoraj 13 milijonov evrov, kljub temu, da je razpolagal s konkurenčno ponudbo ponudnika, (ki ima reference po celem svetu) za pol nižjo ceno, za 6,5 milijona evrov. Dvakrat cenejša ponudba je bila izločena zaradi formalnosti, pojavlja pa se dvom o naknadnem posegu v razpisno dokumentacijo in njenem spreminjanju.

Vse navedeno govori o tem, da je minister Samo Omerzel izgubil integriteto, ki je potrebna za opravljanje  javne funkcije. Večkrat je tudi lagal oziroma zavajal javnost. Iz tega razloga pričakujemo, da bo predsednica vlade sprejela ustrezno odločitev glede g. Sama Omerzela, ministra za infrastrukturo in prostor.
 
V kolikor je ne bo, napovedujemo vložitev interpelacije.