državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Supervizor: Ministrica za šolstvo z avtorskimi pogodbami do 636.000 evrov

Deli na:
Supervizor: Ministrica za šolstvo z avtorskimi pogodbami do 636.000 evrov

Foto: Bobo

Subjekti javnega sektorja so fizičnim osebam v zadnjih 11 letih prek avtorskih in podjemnih pogodb izplačali več kot milijardo evrov neto, so na podlagi posodobljene aplikacije Supervizor ugotovili v Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Kot je danes dejal predsednik KPK Boris Štefanec, je komisija že uvedla sistemsko preiskavo v zvezi s tem.

Posodobitev Supervizorja je po besedah Štefaneca trajala kar nekaj časa, število transakcij na ogled pa se je povečalo s približno 50 milijonov na 120 milijonov. Te transakcije se mesečno posodabljajo, kar pomeni, da jih bo vsak mesec še za približno štiri milijone več, je povedal predsednik KPK.

Aplikacija odslej med drugim vsebuje tudi anonimizirane podatke o plačah, kreditih, socialnih prispevkih in izplačilih bolniških odsotnosti javnih uslužbencev, o izplačilih pokojnin, kmetijskih subvencijah in štipendijah.

Prav tako je v Supervizorju mogoče najti anonimizirane podatke o transakcijah med subjekti javnega sektorja in fizičnimi osebami, ki so prek avtorskih in podjemnih pogodb zaslužile manj kot 200.000 evrov. Za tiste, ki so zaslužile več kot 200.000 evrov, pa so podatki tudi poimenski.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Štefanec, je bilo največ javnih sredstev za podjemne in avtorske pogodbe namenjenih v letih 2008, 2009 in 2010, in sicer čez 100 milijonov evrov na leto. S sprejemom zakona za uravnoteženje javnih financ pa se je ta znesek po njegovih besedah znatno zmanjšal.

Po izsledkih Supervizorja je bilo štirim osebam v enajstih letih prek podjemnih in avtorskih pogodb izplačanih tudi po več kot pol milijona evrov. Med temi štirimi pa je na drugem mestu ministrica za izobraževanje znanost in šport Stanka Setnikar Cankar, ki je po podatkih Supervizorja prejela okoli 636.000 evrov.

KPK ob tem ugotavlja, da obstaja možnost, da je pri posameznih primerih prišlo do kršitev dolžnosti izogibanja nasprotja interesov oz. da je prišlo do kršitev obveznosti v zvezi s prepovedjo opravljanja poklicne ali druge dejavnosti, namenjene pridobivanju dohodka ali premoženjske koristi. Zato je komisija na lastno pobudo uvedla sistemsko preiskavo, je še povedal Štefanec.