Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

KPK: Janković je že imel priložnost za pojasnila o svojem premoženju

Deli na:
KPK: Janković je že imel priložnost za pojasnila o svojem premoženju

Foto: Bobo

Vodstvo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) vabilo na javni pogovor, ki ga je prek medijev izrekel ljubljanski župan Zoran Janković, razume kot neprimerno in se nanj ne bo odzvalo, so sporočili iz KPK.

Kot povzemajo, je Janković predsednika komisije Gorana Klemenčiča povabil na soočenje oz. javni pogovor, kjer bi se pogovarjali o ugotovitvah komisije v povezavi z njegovim premoženjskim stanjem, mogoče pa še o integriteti in korupciji.

Vodstvo komisije je prepričano, da se Zoran Janković "kot dolgoletni javni funkcionar in politik zaveda, da je imel možnost in priložnost za dajanje pojasnil v zvezi s svojim premoženjem v postopku pred komisijo, kar je tudi izkoristil - tako ustno kot pisno", so zapisali v odzivu. Ob tem so spomnili še, da je Janković zoper komisijo sprožil tudi vrsto pravnih sporov; doslej je bil v treh neuspešen in čaka na odločitev vrhovnega sodišča.


Jankovićevo povabilo na pogovor, ki ga je izrekel prek medijev, je za vodstvo komisije neprimerno. Kot so zapisali, je komisija neodvisen državni organ, ki deluje na podlagi in po postopku, ki ga določata zakon in poslovnik, odločitve pa sprejema tričlanski senat komisije na podlagi predlogov strokovnih služb komisije.

"Ne predsednik komisije, ne kakšen njen drug predstavnik se izven zakonsko določenega postopka ne bo udeleževal osebnih ali javnih srečanj, na katerih bi se z osebami, ki so ali so bile v obravnavi pred komisijo, pogovarjali, pregovarjali, sklepali posle ali dogovore...," so poudarili.

KPK sicer v sporočilu navaja, da je v svojem poročilu Jankovića obremenila večkratnih kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, "ki so povezane predvsem z javno funkcijo, ki jo še vedno opravlja in v okviru katere sklicuje novinarske konference ter na njih poziva predstojnike državnih nadzornih organov na pogovor".