Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Subvencije za novinarje POP TV in Kanala A

Deli na:
Subvencije za novinarje POP TV in Kanala A

Foto: Arhiv Reporterja

Novinarji s POP TV in Kanala A so za status s. p. dobili 4.500 evrov državnega denarja, čeprav niso nič bolj (samo)zaposleni, kot so bili pred pridobitvijo tega statusa.

Potem ko smo razkrili, da na Pro Plusu, ki oddaja programa POP TV in Kanala A, novinarje silijo v ureditev statusa samostojnih podjetnikov, s tem si Pro Plus znižuje stroške poslovanja, objavljamo še dodatek o subvencijah z zavoda za zaposlovanje.

Vsak nezaposleni, ki si uredi status samostojnega podjetnika, je upravičen do državne subvencije, saj država spodbuja samozaposlovanje. Pri novinarjih na Pro Plusu ob registriranju samozaposlenosti sploh ne gre za dejansko novo dodano vrednost, pač pa le za ureditev statusa pred tem formalno nezaposlenih novinarjev, ki so že do tedaj opravljali enaka dela kot redno zaposleni. Vseeno jih je na ta način veliko pridobilo izdatna državna sredstva v višini 4.500 evrov. Vera Lađić je tako maja lani prejela 4.500 evrov od zavoda za zaposlovanje, ker je tri mesece pred tem pridobila status s. p., Mateja Ropoša pa je prejela od zavoda 4.500 evrov februarja 2012, potem ko se je novembra 2011 registrirala kot s.p.



Državno pomoč v tej višini je dobila tudi novinarka Bojana Ksela, s statusom s. p. od septembra 2010, denar je na račun pritekel februarja 2011. Martin Tomažin je od zavoda za zaposlovanje junija 2011 prejel 3.825 evrov. Zdaj je po novem registriran kot samostojni novinar, prejšnji status s. p. pa je pridobil aprila 2011. Jure Bračko ima od septembra 2011 kot s. p. registrirano JB novinarstvo in medijsko svetovanje mesec dni potem mu je zavod izplačal 4.500 evrov državne subvencije. Ta znesek je decembra 2010 dobila tudi novinarka Karmelina Husejnović, potem ko je oktobra tega leta postala s. p.

Toda na Pro Plusu imajo še bolj inovativne prijeme. Tako nas je presenetilo, da je precej novinarjev in urednikov (Špela Šipek, Matjaž Erznožnik, Maja Čretnik Sodja, Vanda Levstik, Martin Tomažin, Tanja Volmut, Mirko Mayer), ki že več let delajo na Pro Plusu, prejšnji mesec registriralo status s. p. Gre za to, da naj bi bili ti novinarji redno zaposleni v enem od treh podjetij v skupini Pro Plus (poleg tega sta v tej še POP TV, d. o. o., in Kanal A, d. o. o.), kot s. p. pa naj bi delali za drugo podjetje v skupini.