GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stres v TV Klubu

Deli na:

Cerkev od vlade ne pričakuje političnih uslug niti privilegijev, pričakuje pa enak status kot v primerljivih evropskih državah, je za POP TV dejal ljubljanski nadškof Anton Stres. Za Blejski otok meni, da zakoni določajo njegovo uporabo, zato ne vidi nobenega razloga, zakaj ga Cerkev ne bi smela imeti, dopušča pa možnost drugačnega dogovora.

Cerkev od vlade ne pričakuje političnih uslug niti privilegijev, pričakuje pa enak status kot v primerljivih evropskih državah, je za POP TV dejal ljubljanski nadškof Anton Stres. Za Blejski otok meni, da zakoni določajo njegovo uporabo, zato ne vidi nobenega razloga, zakaj ga Cerkev ne bi smela imeti, dopušča pa možnost drugačnega dogovora.

Novoimenovani ljubljanski nadškof Anton Stres je v pogovoru za oddajo POP Klub komercialne televizije POP TV komentiral tudi imenovanje Aleša Guliča za direktorja urada za verske skupnosti. Stres je poudaril, da ima država suvereno pravico, da imenuje kogarkoli hoče. Po drugi strani pa je tudi res, da država imenuje za ambasadorje ljudi, ki so v družbi sprejeti. Direktor urada je v bistvu posrednik med verskimi skupnostmi in oblastjo, zato je "dobro, da je na takem mestu nekdo, ki je dobro sprejet v družbi", je ocenil.

Glede uvedbe verouka v šolah je ljubljanski nadškof dejal, da se zaveda, da je to politično zelo vprašljivo vprašanje in da je v slovenskem javnem mnenju velik odpor proti temu. "Zato tudi vem, da teh stvari ne moremo spremeniti čez noč, je pa potrebno, da se začnemo o tem pogovarjati in da to detabuiziramo, da bodo otroci imeli dejansko možnost za verouk," je prepričan Stres.

Stres se je dotaknil tudi materialnega bogastva slovenske katoliške Cerkve, za katero sicer pravi, "da je bogata, vendar v drugem smislu". Ob tem je dejal, da ima Cerkev posesti, ki pa ne prinašajo dobička. Glede mariborske nadškofije, ki ima preko nekaterih družb lastniške deleže v različnih podjetjih, njeno premoženje pa naj bi bilo pred krizo vredno več sto milijonov evrov, je Stres povedal, da vedno obstaja del financiranja Cerkve tudi iz lastnih sredstev. Mariborska nadškofija je vse to pridobila na osnovi kreditov, je dejal in dodal, da je premoženje nadškofije zaradi finančne krize v težavah.

Kljub temu pa je ocenil, da to ni problematično, saj še vedno 80 odstotkov prihodkov Cerkve prihaja od darov ljudi. Dejal je, da npr. srednje velika župnija v nedeljo od darov dobi približno 150 evrov.

V zvezi s predlogom družinskega zakonika je dejal, da se "skušajo zdaj v javni razpravi zelo vključiti v to in povedati svoje mnenje". "Gre za vrednote družine, ki mora imeti tisto centralno mesto v družbi. V Cerkvi menijo, da družino postavlja v tako neopredeljen položaj, da je potem družina lahko karkoli, in če je družina karkoli, je nič" je pribil poudaril Stres.

Ljubljanski nadškof je komentiral tudi pojave pedofilije v Cerkvi. Dejal je, da se tega v Cerkvi zavedajo in da jih je presenetilo, da je pedofilija tako razširjen pojav. Cerkev zdaj skuša na tem področju po njegovih besedah zaostriti kriterije, seveda najprej v lastnih vrstah.