nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Zasebno sem srečen, v politiki pa ne

Deli na:
Janša: Zasebno sem srečen, v politiki pa ne

Foto: Primož Lavre

"Vsak, ki v našem slabem proporcionalnem sistemu nastopa na volitvah, je hkrati konkurent in morebitni partner," o Gregorju Virantu in Zoranu Jankoviću pravi predsednik SDS Janez Janša v intervjuju za Finance. Pred volitvami ne želi sklepati zavezništev, saj ne ve, kdo bo prišel v parlament. Prve proteste pričakuje že januarja.

V primeru zmage na volitvah in sestave vlade Janša obljublja, da ne bo zvišal DDV, zmanjšal bo tudi obdavčitev dela - omejiti želi socialne prispevke in spremeniti dohodninsko lestvico. Zmanjšati namerava obremenitev srednjega sloja in zvišati dohodnino za najvišje razrede, prav tako zvišati obdavčitev luksuza.

Vzdržen proračun naj bi zagotovilo zmanjšanje fiksiranih odhodkov in povečanje prihodkov zaradi gospodarske rasti. "Z zagonom gospodarstva in z ustvarjanjem novih delovnih mest pridejo tudi novi prihodki. Da pa se to sploh lahko uresniči, je treba najprej ustvariti manevrski prostor s pocenitvijo delovanja države." Del javnega sektorja bi se prenesel v zasebnega, zavzema se tudi za večjo preglednost sistema javnih naročil. 
 
Plačilna nedisciplina se bo končala, ko bo pričel delovati sodni sistem, meni Janša. Gospodarski spori naj bi se rešiliv enem letu, ne pa v skoraj štirih, kot je sedaj povprečje.
 
Zavzema se za sanacijo državnih bank, izločitev slabih naložb in ugotovitev odgovornosti zanje. Krivce naj bi kazensko in odškodninsko preganjali. "Resni bankirji bi morali biti tega veseli. Tisti, ki se skrivajo za nejasnimi bilancami državnih bank in zahtevajo vsako leto novo dokapitalizacijo, pa našo rešitev zavračajo."
 
Napak iz prvega mandata noče ponavljati. Zavzema se za umik ali za zmanjšanje državne lastnine v podjetjih, v katera naj tako ne bi več prihajali od politike odvisni ljudje. Opravil je tudi z mladimi ekonomisti, s katerimi je sodeloval leta 2004 in v začetku vladanja. "Zadeva ni delovala. Ko so ljudje dobili konkretne položaje, so najprej ugotovili, da so njihove plače prenizke. Da niso na svetu, da bi delali za dva ali tri tisoč evrov. Začeli so iskati možnosti drugje, se kadrovali v razne nadzorne svete, prihajali v službo popoldne, ker so dopoldne predavali naokrog."
 
V zasebnem življenju je srečen, pravi, še posebej zaradi sina Črtomira, ki je "velika svetla točka v teh jesenskih dneh." V politiki take sreče ni.