franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodnica Klajnškova zavrnila izločitev avstrijskih in finskih dokazov v zadevi Patria

Deli na:
Sodnica Klajnškova zavrnila izločitev avstrijskih in finskih dokazov v zadevi Patria

Foto: Primož Lavre

Sodnica Okrajnega sodišča v Ljubljani v zadevi Patria Barbara Klajnšek je zavrnila predlog obrambe za izločitev dokazov, pridobljenih v Avstriji in na Finskem, je za STA potrdil Boris Marčič, odvetnik Jožeta Zagožna. Obenem je napovedal, da se bo na to odločbo pritožil in da podobno pričakuje tudi od ostalih odvetnikov.

Marčič je tudi povedal, da je sklep dolg 32 strani, od tega je obrazložitev na 12 straneh. Vsebine sklepa sodnice Klajnškove odvetnik ni podrobneje razkrival, ker gre za odprt proces. Poudaril pa je, da gre za zahtevno pravno vprašanje, in napovedal, da se bo na sklep pritožil. Prav tako pričakuje, da se bodo pritožili nekateri ostali odvetniki obtoženih, med temi je omenil Francija Matoza, odvetnika Janeza Janše, in Dejana Markoviča, odvetnika Ivana Črnkoviča.

Matoz je sicer pred dnevi dejal, da gre pri finskih dokumentih za izredno pomembne dokaze v smislu zakonitosti pridobivanja teh dokazov. Na tokratni sklep sodnice Klajnškove se za zdaj še ni odzval, svoje stališče naj bi podrobneje predstavil v torek.

V sojenju peterici, ki je v zadevi Patria obtožena kaznivih dejanj korupcije ali pomoči pri korupciji, je obramba še pred začetkom glavne obravnave zahtevala izločitev nekaterih dokazov. Na Finskem in v Avstriji naj bi bili po njihovi oceni ti namreč pridobljeni s kršitvijo človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Po navedbah obrambe na Finskem preiskovalci prič med zaslišanji namreč niso obveščali o pravici do molka, v Avstriji pa za poseg v komunikacijska sredstva niso pridobili sodne odredbe.



V znamenju dokazovanja domnevnih nezakonitosti pri pridobivanju dokazov je sicer minil tudi zadnji narok v sojenju v zadevi Patria 14. septembra. Tožilec Andrej Ferlinc pa je o navedenih argumentih povedal, da "trdovratnost" obrambe in količina dokazov, ki jih želi izločiti, po njegovem mnenju zgolj dokazujejo pomembnost teh dokazov. Po Ferlinčevi oceni kršitve temeljnih pravic niso podane, saj pravni red Avstrije in Finske gotovo "zagotavlja spoštovanje človekovih pravic".

Obramba je sicer ob izločitvi dokazov zahtevala tudi izločitev sodnice Klajnškove, saj naj bi se ta že pred začetkom glavne obravnave seznanila s temi dokazi. Ali se bo izločila, še ni znano, glede na to, da dokazov ni izločila, pa lahko sklepamo, da bo postopek vodila še naprej. Klajnškova je nadaljevanje sojenja sprva napovedala za danes, vendar pa je pred dnevi naslednji narok v sojenju razpisala za 17. oktober.

O zavrnitvi predloga obrambe za izločitev dokazov v zadevi Patria je sicer danes poročal spletni portal Politikis.si.