Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stres: Krivica in laž pogosto uspešnejši od resnice in poštenja

Deli na:
Stres: Krivica in laž pogosto uspešnejši od resnice in poštenja

Foto: Bobo

Kristjani danes praznujejo svoj največji praznik - veliko noč, ko se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih, po katoliških cerkvah pa ob tem potekajo slovesne maše. Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres je v nagovoru pri velikonočni maši povedal, da sta na svetu krivica in laž pogosto bolj uspešni kot resnica in poštenje.

Po njegovih besedah vsakokrat, ko verjamemo, da bodo zadnjo besedo imeli resnica, pravičnost, dobrota in ljubezen, nehote verjamemo v vstajenje: v dokončno zmago dobrega nad zlim in življenja nad smrtjo, in to kljub temu, da nam vsakdanje življenjske izkušnje največkrat ne dajejo prav. "Kljub temu pa je na srečo na tem svetu toliko ljudi, ki ne obupajo nad zmago dobrega nad zlim. Vsi ti nosijo v srcih tisto vero in upanje, ki samo v krščanski veri v Jezusovo in naše vstajenje dobi svojo najvišjo potrditev," je dejal.

"Najbolj plemenite in hkrati nemogoče človeške sanje, sanje o popolni zmagi dobrega nad zlom niso več sanje, ampak utemeljeno upanje in pričakovanje. Kristus je drevo življenja, ki je znova postalo dostopno," je v nagovoru v ljubljanski stolnici povedal Stres in dodal, da če mu postajamo podobni, živimo in bomo večno živeli.

Koprski škof Metod Pirih je v nagovoru pri velikonočni maši v stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja poudaril, da so v težkih in negotovih družbenih razmerah, ko mnogi trpijo zaradi velikih socialnih krivic, pričevanje življenja, solidarnost z ubogimi in preizkušenimi ter razumevajoča bližina še toliko bolj potrebni. "Nikar ne zapadimo skušnjavi pesimizma in šibkosti naše vere, da bi podvomili v smisel svojega življenja. Verujmo, da je Kristusova zmaga nad smrtjo in zlom dokončna," je povedal.


Po besedah mariborskega nadškofa metropolita Marjana Turnška vera omogoča, da osvobajamo današnjo resničnost iz zgolj potrošniško-uporabnega dojemanja v odnosno-ljubezensko perspektivo. "Ker je Kristus za vse umrl in vstal, smo poklicani, da izstopimo iz duhovne smrti egoizma v življenje delovanja za skupno dobro in da kot državljani tudi v trenutnih družbenih sistemih dosledno uresničujemo načelo skupnega dobrega," je povedal pri maši v mariborski stolnici.

"Jezus kot odrešenik vsega človeštva ljubi vsako žensko, vsakega moškega, vsakega otroka. Ljubi vse do konca. Umrl je iz ljubezni do nas in vsem odprl vrata nebes," pa je pri velikonočni maši v stolnici svetega Nikolaja povedal murskosoboški škof Peter Štumpf in dodal, da se ljudje ne smejo sramovati svojih duševnih in duhovnih grobov, kjer so njihove rane, nebogljenosti, nerodnosti, zasvojenosti ali celo grehi.

Celjski škof Stanislav Lipovšek se je v stolnici svetega Danijela dotaknil verske, duhovne, moralne in socialne krize, ki je po njegovih besedah mnoge privedel na prag revščine in obupa. Povedal je, da je ob tem še posebej potrebna bližina in pomoč, da kot kristjani resnično hodimo po stopinjah našega Gospoda Jezusa Kristusa.

Svetovna verstva imajo veliko skupnih temeljnih elementov, pa tudi razlike, pa je ob velikonočni maši v stolnici svetega Nikolaja povedal novomeški škof Andrej Glavan. Po njegovih besedah je mogoče odkriti tudi razlike, in sicer se krščanstvo od vseh ostalih religij razlikuje prav po nauku o vstajenju.