pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Vatikanu kardinali začeli z izbiranjem novega papeža

Deli na:
V Vatikanu kardinali začeli z izbiranjem novega papeža

Foto: Reuters

V baziliki svetega Petra v Vatikanu so se kardinali zjutraj zbrali pri maši "pro eligendo Romano Pontifice", ki velja za uradni začetek postopka konklava oz. volitev novega papeža. Mašo je vodil kardinal dekan Angelo Sodano, ki je imel tudi pridigo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodano se je v pridigi zavzel za enotnost Cerkve, za katero si mora po njegovih besedah prizadevati vsak kristjan. "Vsak od nas je zato poklican k sodelovanju z naslednikom svetega Petra, vidnim temeljem takšne duhovne enotnosti," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Sicer pa je Sodano spomnil je na številne pobude zadnjih papežev, ki so bile pozitivne tako za ljudi kot za mednarodno skupnost, ki so spodbujale pravičnost in mir. "Molimo, da bo bodoči papež nadaljeval to nenehno delo na svetovni ravni," je dejal.

Sodano je v pridigi tudi pohvalil "briljanten pontifikat" papeža Benedikta XVI., ob čemer so kardinali, duhovniki in drugi navzoči v baziliki izbruhnili v glasen aplavz, ki je trajal skoraj celo minuto.

Navzoči so sicer prek spletnega družbenega omrežja Twitter sporočili, da se je nad baziliko sv. Petra v času pridige razbesnela huda nevihta, poročajo celo o toči.

Gre še za en vremenski pojav, ki ga nekateri razumejo kot "znamenje z neba". Le nekaj ur za tem, ko je papež Benedikt XVI. kardinalom v Vatikanu sporočil svojo odločitev, da bo 28. februarja odstopil, je namreč v baziliko svetega Petra udarila strela.

Popoldne se bodo sicer kardinali v posebni slavnostni procesiji podali v Sikstinsko kapelo, kjer bodo za zaprtimi vrati oz. "pod ključem" volili naslednika Benedikta XVI.

Danes naj bi že opravili prvo glasovanje, okoli 19. ure pa naj bi se iz dimnika Sikstinske kapele prvič pokadil dim. Če bo dim bel, bo to znamenje, da je izvoljen novi papež, črn dim pa je vsakič znak, da papež še ni bil izvoljen.

V Vatikanu pravijo, da bi se moral, razen če pride do presenečenja, bel dim nad streho Sikstinske kapele pojaviti dva do štiri dni po začetku konklava.

Da ima Rimskokatoliška cerkev novega vrhovnega poglavarja, bodo z zvonjenjem zvonov oznanili tudi v cerkvah po Sloveniji. Slovenska škofovska konferenca je namreč izdala navodilo, v skladu s katerim morajo duhovniki, ko bodo izvedeli za izvolitev novega papeža, po vseh župnijah z vsemi zvonovi zvoniti 15 minut.

Kardinali tvitajo

Kardinali so se pred začetkom konklava, na katerem bodo izvolili novega papeža, poslovili tudi od svojih spletnih ovčic na omrežju Twitter.

"Zadnji tvit pred konklavom: Naj naš oče usliši in odgovori z ljubeznijo in milostjo na vse molitve in ponujene žrtve za ploden rezultat. Bog blagoslovi!" je zapisal južnoafriški kardinal Wilfrid Napier.

Kardinali bodo med konklavom, ki bi lahko trajal več dni, povsem izolirani od zunanjega sveta. V Sikstinski kapeli, kjer bodo kardinali volili naslednika Benedikta XVI., so nameščeni motilci telekomunikacij, kardinalom, ki bi jih ujeli med tvitanjem, pa grozi izobčenje.

"Zadnji tvit pred selitvijo v hišo sv. Marte in mašo za izvolitev papeža. Prvo srečanje na konklavu bo v torek pozno popoldne. Molitve potrebne," je tvitnil ameriški kardinal Roger Mahony.

Že danes prvo glasovanje

V Vatikanu se bodo danes začele volitve novega papeža. Konklave, na katerem bodo kardinali izvolili naslednika Benedikta XVI., ki je konec februarja odstopil, se bo začel popoldne, dopoldne pa se bodo kardinali udeležili maše, na kateri bodo molili za uspešne volitve.

Prvo glasovanje naj bi bilo kmalu po začetku konklava ob 16.30, okoli 19. ure pa naj bi se iz dimnika Sikstinske kapele prvič pokadil dim. Če je dim bel, je to znamenje, da je izvoljen nov papež, črn dim pa je znak, da papež še ni bil izvoljen.

Za izvolitev novega papeža je potrebnih najmanj 77 glasov od skupaj 115 kardinalov elektorjev, to je tistih, ki so mlajši od 80 let. Med njimi je prvič tudi Slovenec, kardinal Franc Rode.

V Vatikanu upajo, da bo novi papež izvoljen že do velike noči 31. marca oziroma morda že do cvetne nedelje teden dni prej.

Med favoriti se najpogosteje omenja milanski nadškof Angelo Scola, precej možnosti naj bi imeli tudi Brazilec Odilo Pedro Scherer, Kanadčan Marc Ouellet in Američan Timothy Dolan.

Med konklavom kardinali nimajo nikakršnega stika z zunanjim svetom in so pod prisego zavezani k molčečnosti. Če jo prekršijo, jim grozi izobčenje.

Volitve so tajne, izvedejo pa lahko največ štiri glasovanja na dan. Konklave sicer traja, dokler eden od kandidatov ne dobi dovolj glasov.