Hilaree Nelson Svet24.si

Našli truplo slavne ameriške alpinistke

Savannah Graziano Svet24.si

Strelski obračun s policisti usoden za ubežnika ...

matej tonin vojska sta Necenzurirano

S Toninovimi oklepniki bi služil bivši šef SLS

nina krajnik-pl Reporter.si

Kam je izginila Sharon Stone iz Moravč, ki so jo ...

sesko slovenija Ekipa24.si

Van Basten, kje si zdaj?! Komentatorju Obrezu se ...

kmetija, andreja-libič Njena.si

Kmetija: Andrea le še na redkih posnetkih – kaj...

ilicic Ekipa24.si

Mariborski navijači so komaj čakali na nove ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stojanu Petriču je še maja grozilo, da bo šel za rešetke, zdaj bo gradil novi ljubljanski zapor

Deli na:
Stojanu Petriču je še maja grozilo, da bo šel za rešetke, zdaj bo gradil novi ljubljanski zapor

Stojan Petrič - Foto: Bobo

Ministrstvo za pravosodje je pregledalo veljavno ponudbo za gradnjo moškega zapora v Dobrunjah, ki bo nadomestil neustrezne prostore zapora na Povšetovi ulici. Za STA so potrdili, da gre za ponudbo konzorcija Kolektor Koling-CGP-Pomgrad, v višini 72,9 milijona evrov z DDV. Po pravnomočnosti javnega naročila sledi podpis pogodbe. Zanimivo - solastnik Kolektor Kolinga Stojan Petrič je bil komaj maja oproščen na sojenju v zadevi prevzema Etre, kjer je tožilstvo zanj zahtevalo zaporno kazen.

Pravosodno ministrstvo je za STA potrdilo, da je odločitev o gradnji novega moškega zapora v podpisnem postopku, ko bo odločitev o oddaji javnega naročila pravnomočna sledi podpis pogodbe in uvedba izvajalca v delo. Višina ponudbe je 59,8 milijona evrov brez DDV oz. 72,9 milijona evrov z DDV.

Javno naročilo je bilo objavljeno konec marca, rok za oddajo ponudb pa se je iztekel 5. avgusta. Ministrstvo je prejelo dve prijavi, vendar ena ni izpolnjevala pogojev, zato kandidatu ni bila priznana sposobnost za sodelovanje v drugi fazi javnega naročila.


Kapacitete novega zapora bodo omogočale prestajanje kazni za 388 oseb. Kot navaja ministrstvo, bodo v okviru novozgrajenega zapora zagotovljeni tudi prostori, ki jih na trenutni lokaciji ob Povšetovi ulici ni, in sicer prostori za skupinsko delo, delovno terapijo, prostočasne dejavnosti, usposabljanje in izobraževanje, izvajanje programov različnih obravnav, izvajanje obiskov z družino ter bolniške sobe, ustrezno prestajanje kazni bo zagotovljeno tudi gibalno in funkcionalno oviranim osebam.

V slovenskih zaporih se s prenatrpanostjo borijo že od leta 2005, do zdaj pa so jo reševali predvsem s premeščanjem zaprtih oseb iz bolj v manj zasedene zavode. Trenutna zasedenost Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana je 123-odstotna, skupna zasedenost vseh zaporov pa 106,5-odstotna.

Da bi rešila težave, država že več let načrtuje gradnjo novega moškega zapora v Dobrunjah, ki bo nadomestil neustrezne prostore na Povšetovi, ter prenovo gradu in novogradnjo na Igu, kjer je edini ženski zapor. Obe investiciji, skupaj težki več kot sto milijonov evrov, je med prioritete svojega mandata uvrstila tudi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki želi projekta dokončati v letu 2025.