Revija Reporter
Slovenija

Zakaj je tajkun Stojan Petrič padel z lestvice najbogatejših Slovencev in zakaj mu še ne bo treba v zapor

Nenad Glücks
1 8.047

19. jun. 2022 6:00 Osveženo: 21:12 / 18. 5. 2023

Deli na:

Stojan Petrič

STA

Eden najmočnejših tajkunov v Sloveniji, ekonomist Stojan Petrič iz idrijskega koncerna Kolektor, si je lahko pred dvema tednoma oddahnil. Vsaj za zdaj kaže, da mu na stara leta ne bo treba iti v zapor.

Okrožno sodišče v Novi Gorici je njega in še štiri soobtožene oprostilo obtožbe v primeru prevzema podjetja Etra 33 v letu 2010. Specializirano državno tožilstvo je zanj zahtevalo dve leti in šest mesecev zaporne kazni. Po besedah predsednika sodnega senata Gorana Klavore dokazi niso bili dovolj trdni za obsodilno sodbo.



Tožilstvo je sicer Petriču očitalo, da naj bi vodstvenima predstavnikoma v družbi Etra 33 skupaj s soobtoženimi pridobil 1,8 milijona evrov premoženjske koristi. Zadeva še ni zaključena, tožilstvo je napovedalo pritožbo na višje sodišče.

Tajkunov zagovornik odvetnik Stojan Zdolšek je ob tem dejal, da je bila pravna bitka med tožilstvom in obrambo viteška. Poznavalci pravijo, da pojma viteški in Zdolšek ne sodita niti v isto knjigo, kaj šele stavek.

Stojan Petrič z družino (ženo Nado in hčerko Darjo) je bil več let uvrščen na lestvico najbogatejših Slovencev revije Manager. Pri tej so jih predlani uvrstili na 77. mesto, pri čemer so njihovo premoženje (8,7-odstotni delež v holdingu Kolektor) ocenili na 25 mio evrov.

Petrič je posamično največji lastnik koncerna, katerega osrednje dejavnosti so avtomobilska industrija, stavbna tehnika, energetika in gradbeništvo. Zgodovina Kolektorja sega v leto 1963 (Tovarna kolektorjev Idrija), po osamosvojitvi so bili nekaj časa 51-odstotni lastniki Američani (firma Kirkwood), nato so menedžment in zaposleni s pomočjo državnih skladov odkupili ta delež.
 
Toda lani je družina Petrič zdrsnila z lestvice stotih najbogatejših Slovencev. Razlog za to je za Reporter razložil Jure Ugovšek, urednik revije Manager: »Stojana Petriča podobno kot še nekaterih lastnikov podjetij, ki velik del poslov ustvarijo za avtomobilsko industrijo, na lanski lestvici ni predvsem zaradi skromnejšega poslovanja in obetov za poslovanje v tej dejavnosti. Resda so nekatere družbe v skupini Kolektor poslovale bolje, a celotna skupina je poslovala skromneje in tudi uradni načrti za prihodnje poslovanje so bili skromnejši kot v prejšnjih letih. Ob tem bi še poudarili, da se je meja za vstop na lestvico lani dvignila za približno sedem milijonov na 27,7 milijona evrov, kar je pomenilo, da so z lestvice padli številni, ki se jim po naši oceni premoženje ni povečalo dovolj, da bi ujeli novo mejo prve stotnije.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24