Revija Reporter
Slovenija

Štiri tisoč ton cementa na dan

Reporter
2.384

16. mar. 2021 19:50 Osveženo: 19:51 / 16. 3. 2021

Deli na:

Nordijski center Planica

Facebook/NCP

Salonit Anhovo se z zmogljivostjo proizvodnje 4.240 ton cementa na dan uvršča med večje cementarne v Evropi. Je edina cementarna v Sloveniji, ki z lokalno proizvodnjo oskrbuje slovensko gradbeništvo s strateško surovino – cementom, ki je takoj za vodo najpogosteje uporabljana snov na svetu. S proizvodnjo 10 različnih visokokakovostnih tipov cementa pokrije celoten spekter potreb gradbeništva doma in v tujini.

Slovenija in Italija ter Balkan in vse do Ukrajine



Cementarna, ki letno proizvede več kot 850 tisoč ton cementa, oskrbuje preko 300 poslovnih kupcev doma in v tujini. Najpomembnejši izvozni trg je sosednja Italija, sledita Hrvaška ter Bosna in Hercegovina. Na teh dveh trgih želijo v bodoče še rasti, saj je blagovna znamka Salonit Anhovo v regiji še vedno sinonim za cement najvišje kakovosti.  Anhovski cement z API (American Petroleum Instititue) certifikatom uporabljajo tudi  za naftne vrtine v Ukrajini.

O kakovosti cementa iz slovenske cementarne pričajo tudi arhitekturni in gradbeni presežki, kot so viadukt Črni Kal, Nordijski center v Planici, Termalija v Termah Olimje, Univerzitetni kampus Livade, Tomanov park v Ljubljani in ljubljanska mošeja.

Univerzitetni kampus Livade

Dekleva Gregorič arhitekti

Vlaganje v najsodobnejše tehnologije za zmanjševanje emisij

Z intenzivnim vlaganjem v razvoj zadnjih 15 let je cementarna Salonit Anhovo postala ena izmed tehnološko najsodobnejših in najučinkovitejših linij za proizvodnjo cementa v Evropi.

Vlagajo v najboljše razpoložljive tehnologije – BAT (Best Available Technologies), s katerimi izboljšujejo energetsko učinkovitost in zmanjšujejo vpliv cementarne na okolje. V naslednjih letih načrtujejo investicije v pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov – do leta 2023 nameravajo na področju »stare« cementarne zgraditi sončne elektrarne.

Dolgoročna vizija Salonita Anhovo je postati brezogljična cementarna do leta 2035.