Revija Reporter
Slovenija

Starič: To bi lahko bil za Goloba velik problem

STA
14 2.325

4. okt. 2023 6:00

Deli na:

Tanja Starič

Primož Lavre

Politična komentatorka Tanja Starič ocenjuje, da včerajšnje politično dogajanje ni nepričakovano, saj je imela vlada težave že pred poletjem. Ob očitkih o prepočasni sanaciji po poplavah in očitkih, ki letijo na ministrico za javno upravo, pa želi premier Robert Golob z rekonstrukcijo vlade ublažiti politične in družbene napetosti, meni.

Včeraj je postalo jasno, da se v ministrski ekipi obeta več sprememb. Premier Robert Golob je v DZ poslal predlog kandidatke za ministrico za zdravje, za funkcijo predlaga Valentino Prevolnik Rupel. Obenem je v javnost prišla informacija, da naj bi se kmalu iz ministrskih vrst poslovila minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in kmetijska ministrica Irena Šinko. Ministrica Sanja Ajanović Hovnik pa se bo morala zagovarjati ob interpelaciji o njenem delu, ki jo je danes napovedala SDS.

Politično dogajanje je burno, ni pa nepričakovano, pravi Starič. Vlada je imela težave že pred poletjem in že takrat se je napovedovalo, da bi jeseni lahko predsednik vlade naredil rekonstrukcijo vlade. Potem se je to čez poletje, sploh zaradi grozovite naravne katastrofe nekako pozabilo oz. umaknilo v drugi plan, je ocenila.

Tudi ni nepričakovano, da opozicija poseže po interpelaciji, sploh ker glede ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik v zadnjih dneh na dan prihajajo vedno nova razkritja o domnevnih nepravilnostih, ki jo postavljajo v zapleten in težaven položaj. "Predvsem pa je v zapletenem in težavnem položaju predsednik vlade, ker gre za njegovo glavno pogajalko s sindikati," je dejala Starič. Pri pogajanjih z javnim sektorjem je v igri milijarda evrov, kar utegne biti problem tudi zaradi sanacije po poplavah. "Če v zadnji fazi pogajanj predsednik vlade zamenja ključno ministrico, je to za njega velik problem," je pospremila premierjevo branjenje ministrice.

Ob sočasnih kritikah na prepočasno vladno odzivanje na sanacijo po poplavah zato ne preseneča, da se je premier odločil za rekonstrukcijo vlade. S tem se javna pozornost preusmerja tudi na druge ministre. Starič je opozorila, da ne vemo, ali sta minister Brežan in ministrica Šinko edina, ki jih bo premier zamenjal. "Je pa dejstvo, da je premier posegel po svojih ministrih. To niso ministri, katerih odhod bi zakompliciral odnose v koaliciji," je izpostavila.

Pozornost javnosti se preusmerja tudi z danes podanim predlogom za kandidatko za ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel. Glede na to, da se zdravstveni ministri menjavajo z rekordno hitrostjo, ni presenečenje, da je kandidatom "treba zvijati roko", verjetno pa je kandidatka o položaju tudi zelo dobro premislila, meni komentatorka. Njena izhodiščna pozicija ni najslabša, ni novinka na ministrstvu, hkrati pa ima podporo strateškega sveta, ocenjuje.

Kot malo verjetno pa ocenjuje zmanjšanje števila resorjev, o katerem je bilo tudi danes slišati, saj to za sabo potegne kup organizacijskih problemov. Vlada pa časa, da bi se ukvarjala sama s sabo, ta hip res nima. "Časa za to je načeloma še dovolj, če bodo volitve redne, ne vem pa, če je pametno," je dejala Starič.