mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stanovnik za čim prejšnjo vzpostavitev trdnega političnega vodstva

Deli na:
Stanovnik za čim prejšnjo vzpostavitev trdnega političnega vodstva

Foto: Bobo

Stanje duha na Slovenskem je v veliki meri pogojeno z notranjo cepitvijo, meni predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik. Na današnji seji glavnega odbora zveze je zato pozval k "dialogu resnice" v zvezi s polpreteklo slovensko zgodovino. Stanovnik je bil ob tem kot edini kandidat ponovno izvoljen za vodjo organizacije.  

Predsednik zveze borcev je v svojem govoru komentiral zlasti krizne gospodarske razmere v Sloveniji in po svetu. Po njegovi oceni se na tem področju obetajo "viharni časi", v takšnih časih pa je treba ohraniti samozavest. Ravno dejstvo, da sektorja javne ekonomije Slovenija ni v celoti prepustila privatni ekonomiji, ki je danes v finančni krizi, je "sidro, ki lahko v viharnih časih pomaga", meni Stanovnik.

Kot resen problem domačega gospodarstva je izpostavil brezposelnost in stečaje ter posebej opozoril na odpuščene delavce brez pravic. Kot osnovno skrb slovenske ekonomske politike pa je navedel zaposlovanje, pri čemer je problem brezposelnosti treba po njegovi oceni reševati tudi s prekvalifikacijo in ne samo s socialno politiko.

V zvezi s težavami svetovnega gospodarstva pa je opozoril, da se je finančni sistem reševal z masovnimi denarnimi injekcijami javnega denarja, kar je pripeljalo do velikih zadolžitev največjih držav. Njihov dolg se danes po besedah Stanovnika rešuje z "likvidacijo socialne države". Takšno ravnanje je Stanovnik označil kot del posebne oblike "hladne vojne".

Predsednik zveze borcev se je dotaknil tudi "stanja duha" v Sloveniji, ki je po njegovih besedah pogojeno z "notranjo cepitvijo". Kot je dejal, je v preteklih dvajsetih letih potekala intenzivna kampanja za revizijo zgodovine, zato je pozval k "dialogu resnice". "Dejstva bomo položili na mizo in naj se izkaže, kaj je res in kaj je laž," je dejal Stanovnik.

Aktualne notranjepolitične razmere je sicer komentiral le v nekaj stavkih, pri čemer se je zavzel za čim prejšnjo vzpostavitev trdnega političnega vodstva v državi.

Stanovnik je bil sicer kot edini kandidat danes ponovno izvoljen za vodjo zveze, za podpredsednike pa je članstvo izvolilo Slavka Grčarja, Matjaža Kmecla in Tita Turnška. Zveza je ob tem obravnavala tudi izjavo o stanju naroda in države, v kateri je med drugim zapisano, da je zveza zaskrbljena nad sedanjim stanjem družbe in države ter da javnost pozivajo k aktivnemu sodelovanju pri "demokratični premostitvi sedanjih težav in k ohranitvi pravne in socialne države".