reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stanovnik v Dražgošah zmerjal ameriške hlapce in navijal za edinega pravega vodjo Jankovića

Deli na:
Stanovnik v Dražgošah zmerjal ameriške hlapce in navijal za edinega pravega vodjo Jankovića

Foto: Bobo

Z retoriko iz hladnovojnih komunističnih časov in agitiranjem za Zorana Jankovića je Janez Stanovnik v Dražgošah napadel ameriškega veleposlanika Josepha Mussomelija: "Ambasador, misleč, da predstavlja hegemona, pa si je vzel pravico, da sestavlja fantomsko koalicijo," je rohnel Stanovnik in v svojem nastopu brez sramu navijal za Jankovića kot predsednika vlade.

"Na pravo stran bo šel, če je res za Slovenijo, se bo združil z Zoranom," je predsednik borčevske organizacije dejal o Gregorju Virantu in o koaliciji pravi še: "Jankoviću želimo, da bi z vsemi, ki v srcu dobro mislijo, uspel sestaviti koalicijo."

Poskuse sestave vlade narodne rešitve je označil za manipulacijo in navrgel primerjavo s Hitlerjem in Mussolinijem, "ki sta želela zgraditi kolaborantsko koalicijsko oblast."

Stanovnikov izbranec Janković se je srečanja seveda udeležil, z njim pa tudi Jankovićev politični mentor Milan Kučan in aktualni predsednik države dr. Danilo Türk.
 
Türk: Potrebujemo zavezništvo za reforme
 
Predsednik države Danilo Türk je na 55. prireditvi Po stezah partizanske Jelovice - Dražgoše 2012 večtisočglavi množici povedal, da potrebujemo zavezništvo za reforme, predvsem pa voljo in pripravljenost vseh političnih sil, da stopijo na pot potrebnih dogovorov. Janez Stanovnik pa meni, da si moramo Slovenci usodo pisati sami.
 
Turk je v svojem govoru poudaril pomen dražgoške bitke in narodnoosvobodilnega boja, ki izražata "sposobnost slovenskega naroda, da je v najtežjih trenutkih svoje zgodovine, tudi med drugo svetovno vojno, ko mu je grozilo uničenje, vzel svojo usodo v lastne roke in prelomil s svojo dotedanjo pasivno tradicijo."
 
To sposobnost smo izkazali še pri osamosvojitvi, je povedal in dodal, da je "od takrat naprej odgovornost za našo usodo v naših rokah." Zdaj nas čakajo spremembe, saj potrebujemo razvojne usmeritve, boljše delovanje državnih organov in pravosodja ter učinkovit boj proti korupciji. Proračunski primanjkljaj moramo zmanjšati, ustaviti rast državnega dolga in okrepiti podjetnost in inovativnost, je naštel.
 
Vse to so po mnenju Türka uresničljive naloge, ki naj bi jih skozi reforme uresničevala prihodnja vladna koalicija. "Potrebujemo zavezništvo za reforme, predvsem pa voljo in pripravljenost vseh političnih sil, da stopijo na pot potrebnih dogovorov," je pojasnil.
 
Prava pot naprej po mnenju predsednika države zahteva iskreno iskanje kompromisa in skupnega imenovalca - danes je to sporazum o najpomembnejših reformah. Glavni izziv je torej doseči zgodovinski kompromis o ključnih reformah in o rešitvah, ki bodo zagotovile dolgoročni razvoj prihajajočim generacijam, je še dodal.
 
Izzivi današnjega časa so veliko manj nevarni od tistih iz vojnega časa, je zaključil svoj govor in še dodal, da pa so bolj zapleteni. Po mnenju predsednika države tudi v današnjih razmerah potrebujemo zrelost in "pogum za soočenje s problemi, pogum za priznanje razlik in pogum za iskanje skupnega".
 
Pred Türkom je zbrane v Dražgošah nagovoril še predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik, ki v Dražgošah vidi simbol trpljenja, da bi si narod pisal svojo usodo sam. Ob tem se je obregnil ob potezo ameriškega veleposlanika, ki naj bi si vzel pravico, "da skliče fantomsko koalicijo". Potezo je označil kot nedostojno povabilo, stranke, ki so se mu odzvale, pa za Cankarjanske "hlapce".
 
Lepo vreme je danes v Dražgoše privabilo nekoliko večjo množico ljudi kot običajno, prireditve pa so se med drugim udeležili kandidat za mandatarja Zoran Janković, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič in eden izmed dveh še živih udeležencev dražgoške bitke Franc Čopi - Borotin.