Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Obrazi podjetništva: sprejem z nasmehom na turistični kmetiji Grobelnik

Deli na:
Obrazi podjetništva: sprejem z nasmehom na turistični kmetiji Grobelnik

Za goste skrbi Slavica Grobelnik, gonilna sila kmetije. - Foto: Primož Lavre

Slavica Grobelnik nas nasmejana pozdravi na domačiji pozno popoldne, tik preden bo začela pripravljati večerjo za goste, ki jo postreže ob devetnajstih. Kot prava gospodarica ve, da ima dovolj časa tako za naš pogovor kot neprekinjeno vodenje uspešne turistične kmetije v Podvrhu pri Sevnici.

Na posestvo ob Bizeljsko-sremiški vinski cesti na južnem pobočju pod hribom Veliki vrh se sekundo za nama s fotografom ustavi avto nemške registracije. Gospod prijazno pozdravi, a očaran nad mogočnim pogledom v dolino, ki razveseli vsakega prišleka, takoj obmolkne. Všeč mi je, ko takoj zaznam skrbnega gospodarja oziroma gospodarico posestva, saj je kljub jeseni, ki dopušča malo neurejene, z listjem zasute pokrajine, na kmetiji vse kot iz škatlice.

Všeč mi je, ko naju gospa Slavica takoj po pozdravu s širokim nasmehom povabi v svoj dom. Kot prava poznavalka naju najprej razveseli s pokušino grozdnega soka roze znamke Tajfl, ki je ravno prav ohlajen in postrežen v kozarcih za vino. Počutim se, kot da pijem pravi roze. »Tradicija vinogradništva na naši kmetiji se šteje v mnogih generacijah, ki so vedno dobro izkoristile ugodno mikroklimo, prisojna pobočja in večjo nadmorsko višino,«  odgovori gospa Grobelnik na vprašanje, kako se jim je porodila ideja za tako dobro pijačo, kot je grozni sok, namesto vina.

Foto: Primož Lavre - Pred tridesetimi leti so poljem in vinogradom dodali še turistične namestitve.

»Posebnost naše kmetije je prav gotovo sortni naravni grozdni sok, ki je zaradi enakega videza, predstavitve v buteljki in vinskem kozarcu ter primerne sortne svežine odlična brezalkoholna alternativa vinu za tiste, ki ne pijejo alkoholnih pijač. Kot tudi za naše najmlajše, ki si želijo biti malo starejši,« razloži idejo gospa Grobelnik. Potem v gostišče vstopi nemški turist, ki povpraša po brezalkoholni pijači z mehurčki. Takoj si premisli, ko zagleda moj kozarec soka, in navdušeno prikima po prvem požirku. Šele nato opravita formalnosti prevzetja sobe in želja glede večerje.

»Dobra domača pojedina, s katero se v kuhinji izkaže gospodinja, priča o hišni tradiciji kulinarike, ki se začne na vrtu, njivi, v hlevu, vinogradu, sadovnjaku, na zeliščnem vrtu in v vinski kleti. Lahko bi rekla na kratko: po kratki poti z njive do krožnika. Trudimo se gostom ponuditi le najboljše, kar nam naš okoliš ponuja. Rastlinska živila so pridelana na kmetiji, živalska pa kupimo na okoliških kmetijah, kar je naša prednost in posebnost, k jedem ponudimo še vrhunske raznolike domače pijače in napitke.«

Večgeneracijska domačija

Na kmetiji dajejo velik poudarek domači hrani, ki ni le iz domače kuhinje, ampak tudi z domačega vrta in tudi tistega zeliščnega. »V trgovini kupimo samo radensko in kavo,« pove gospa Slavica, pa mogoče kakšno pivo, saj raje postreže z vrhunsko domačo ponudbo vin in sokov. »Gojimo tudi svoje žito, šparglje, jagode, maline, povrtnine in krompir. Pa seveda grozdje v naših prostranih vinogradih, iz katerega ustvarimo vse od vina, sokov in kisa do marmelad in olja iz grozdnih pešk. Malo tistega, česar ne pridelamo, pa, kot sem dejala, kupimo na okoliških kmetijah in tako poskrbimo za čim manjši ogljični odtis.«

Pokusim marmelado iz grozdnih pešk s črno čokolado, odlično mešanico sladko-kislega, ki se kar stopi v ustih. Recepture nastajajo izpod rok gostiteljice, lahko tudi več let, saj gospa Slavica stavi na odličnost in perfekcijo, kar je mogoče zaznati v izjemnih domačih okusih jedi.

Na mirni lokaciji v Podvrhu, osem kilometrov od središča Sevnice, praznuje letos Turistična kmetija Grobelnik kar 30 let turizma na kmetiji. Danes goste sprejmejo v prijetno toplem in hkrati funkcionalnem objektu, delu domačega zidarskega mojstra, z deset dvoposteljnimi sobami.  Za popolno sprostitev poleg zeliščnega in letnega vrta in travnatega igrišča, primernega za nogomet in druge prostočasne dejavnosti, poskrbijo še infra in finska savna, skupen družabni prostor, hišna zbirka in lepa velika jedilnica, ki sprejme tudi večje zaključene družbe.

Foto: Primož Lavre - Apartmaji in prenočišča so popolnoma prenovljeni in sodobno opremljeni.

Pomembna za dobro počutje gostov v poletnih mesecih je predvsem velika pokrita kamnita terasa skupaj z neomejenimi zelenimi površinami, kjer se gostje radi zadržujejo, najdejo svoj mir in počitek. Originalnost, iskrenost in pripadnost vseh generacij na kmetiji najbolj začutijo gostje v 150 let stari, še originalni kamniti vinski kleti s hišno zbirko fotografij s podpisi treh generacij, s četrto po vrsti, ki pridno prevzema obveznosti.

»Domače nagrade in priznanja iz tujine za vina, sokove in druge pijače so odlična potrditev našega dosedanjega dela in hkrati še boljša vzpodbuda za delo naprej,« trdi gostiteljica. Ko z zanimanjem in občudovanjem opazujem družinsko drevo turistične kmetije, vprašam gospo Slavico, ali ji je bilo vodenje domačije položeno v zibelko ali se je vse zgodilo bolj nenadno.

Tradicija s ponosom

Že od nekdaj je vedela, da bo prevzela domačijo in vse obveznosti. S kančkom ponosa in žarom očeh pove: »Več generacij družine se je ukvarjalo z živinorejo, ki pa je v devetdesetih letih prešla v vinogradništvo. Kmetija premore štiri hektarje vinogradov z različnimi sortami trt, ki dajejo domače vino in sok. Prodajamo predvsem mlada, odprta vina, na voljo pa je tudi nekaj stekleničenih vrhunskih vin. Od samega začetka se trudimo vlagati v posestvo z željo po dobrem počutju naših gostov, in ker k dobri kapljici sodi tudi dobra hrana, rada pripravljam dobrote naših krajev.«

Med specialitete sodi vinogradniška pojedina, očarajo tudi jedi iz mesa in ajde. Nekatere pridelke z domače in okoliških kmetij je mogoče kupiti v hišni trgovini, kot na primer domača vrhunska peneča vina, inovativne sokove, posebna vina, žganja in vinjak.

Da delajo odlično, izkažejo številna priznanja, ki krasijo stene vinoteke, ki ohranja avtentičnost zgodovine hiše, saj so pri obnovi ohranili več kot meter debele zidove, ki ohranjajo idealno temperaturo vinskega kraljestva. Tajfl sauvignon je na primer večkratni zaporedni nagrajenec na ocenjevanju vin Decanter. Danes so vina, sokovi in druge pijače na turistični kmetiji, poimenovani po bližnjem potoku Vražji graben, oziroma z blagovno znamko Tajf.

»Za najmlajše in tiste, ki ne pijejo alkohola, sta prava izbira naravni sok iz šipona in žametovke, to je odlična zdrava pijača prijetno kiselkastega okusa. Kot rečeno, pa je osnova našemu vinjaku odlično žganje iz kvalitetnega mladega vina, starano v hrastovih sodih. Hrastovi sodi so delo lokalnega sodarja, les je iz domačega gozda, tako gostom ponudimo kakovosten in cenovno najugodnejši, izvorno pregleden in sledljiv nakup na dvorišču kmetije.«

Foto: Primož Lavre - Pridno obdelujejo štiri hektarje vinogradov.

Tradicija v vinogradništvu in vinarstvu se iz generacije v generacijo ohranja, širi in nadgrajuje. »Turizem na kmetiji smo dodali leta 1991, ga z leti širili in izpopolnjevali, saj se z vinarstvom dopolnjuje in doda vrednost vinu, ki je zagotovo najboljše prodan s kozarcem na mizi. Izbrali smo statusno obliko dopolnilna dejavnost na kmetiji, začeli z vinotočem, se širili v izletniško in nastanitveno obliko turizma,« pove gostiteljica, mama dveh sinov, Jakoba in Jana, ki nadaljujeta družinsko tradicijo.

Prvi je na primer skupaj z ženo Ano ustvaril blagovno znamko Tajfl, naravni grozdni sok v buteljki, ki sva ga pokusila in je res odličen. Pridno obdelujejo štiri hektarje vinogradov, imajo svoje vino in naravni grozdni sok, ki ohrani svežino pravkar stisnjenih grozdnih jagod. Vinogradi zraven domačije ponujajo odličen razgled, nad domačijo pa se začenja gozd, ki s pravljično naravo ponuja raznolike možnosti za dinamično preživljanje prostega časa za vso družino.

Foto: Primož Lavre - Grozdne peške za kozmetično olje najprej posušijo.

Naravno in umetno razkošje

V okolici turistične kmetije so urejeni prostori za rekreacijo in šport, gostje si lahko sposodijo tudi gorska kolesa, saj bližnji Bohor, bohorski slapovi, Ajdovski gradec, Lisca, Veliki vrh in Planina pri Sevnici vabijo k raziskovanju in obisku. »Pohodnikom in ljubiteljem narave dajemo informacije o pohodniških poteh v okolici in regiji, poskrbimo tudi za hrano in pijačo za seboj. Nismo pozabili na motoriste, ki lahko svoje jeklene konjičke varno parkirajo pod streho.«

Ker postaja Slovenija iz leta v leto bolj mobilno povezana, predvsem z odličnimi kolesarskimi potmi, velik del gostov na oddihu kolesari. Zato poskrbijo za varno shranjevanje koles in povezavo z najbližjim kolesarskim centrom. Tudi ljubitelji športnega ribolova na Savi in ribiči jih radi obiščejo, saj imajo možnost uporabe dodatnega prostora za njihove priprave na ribolov in shranjevanje rekvizitov. Idilična narava in moderno opremljene sobe zato kar kličejo po obisku. Vse sobe ponujajo pogled na vrt in gore.

Za stik s sodobnim svetom imajo gostje na voljo kabelsko televizijo. Luksuz sredi poljan omogoča tudi lastna kopalnica s sušilnikom za lase. Gostom pa je na voljo tudi opremljena skupna kuhinja z mikrovalovno pečico.« Turistično kmetijo obiščejo tudi podjetja, ki si želijo doživeti skupaj s sodelavci nekaj novega, vznemirljivega. Kot je na primer trgatev – vodeno enodnevno doživetje, kjer udeležence opremijo z delovnimi oblačili in obutvijo, jih že na začetku podkrepijo s hrano in pijačo, poskrbijo tudi za vinogradniške škarjice  – in trgatev se lahko začne. Zato vam ni treba na nič misliti, nič skrbeti. Pristno ročno trgatev spoznate v njenem jedru s potekom logistično najzahtevnejšega opravila vinogradnika. Zaključek dela se seveda veselo praznuje z vinogradniško pojedino in dobrim vinom ali že tudi moštom.

»Najprej poskrbimo za osnovne potrebe gostov, potem pa našo storitev stopnjujemo in goste z veseljem presenečamo s pravimi doživetji, pa ne le da jih opazujejo, ampak so vanje tudi aktivno vključeni. Imamo srečo, da je lokalno avtobusno postajališče oddaljeno le 50 metrov, tako so dobrodošli tudi tisti, ki niso vozniki.« Najbližje trgovine, restavracije, glavni avtobusna in železniška postaja so v Sevnici, kjer vsakič znova navduši obisk obnovljenega gradu. Odličnost lokacije potrjujejo tudi smučarski navdušenci, saj je do smučišča na Lisci le dvajset kilometrov, ljubitelji dobrega počutja pa lahko obiščejo Terme Čatež in Laško, oddaljena trideset kilometrov.

Delovna etika

Velika posest in razvejena dejavnost zahtevata tudi veliko dela in predanosti, kar gospa Slavica izkazuje z nasmehom in dobro voljo tudi ob našem srečanju. V vsakem letnem času je na posestvu veliko dela, povezanega z naravnim ciklusom spreminjanja. Ravno sedaj pobirajo kostanj, sušijo zelišča, grozdne peške in pripravljajo ozimnico. Slastne marmelade pa čakajo le še na lične etikete. Ko nas vodi skozi poslopja, v vsakem nekaj malega med pogovorom še postori, kot prava gospodinja navduši z večopravilnostjo, ki jo zahteva današnji čas vodenja turistične kmetije.

Foto: Primož Lavre - Pokušanje vin in drugih pijač iz grozdja je vodeno.

Preveri temperaturo vina v sodu, ki mora biti konstantna, spotoma potipa grozdne pečke, ki se zunaj sušijo in pove njihove prednosti. »Olje iz grozdnih pečk je izredno močan antioksidant, ki kožo pomlaja in preprečuje nastajanje gub in rjavih starostnih peg. Ima tudi zdravilne učinke, uporabljajo ga za preprečevanje rakavih obolenj. Hkrati je uporabno tudi v kulinariki kot dodatek jedem. Pri nas je nepogrešljiv in stalni hišni izdelek, ki ga po tehnološkem postopku hladno stiskamo.«

Inovativnih idej na posestvu Grobelnik ne manjka, prav tako ne pridnih rok, kar izkazuje prav urejenost domačije. Gostiteljica, ki odlično skriva svoja leta, naju prijazno povabi, naj ostaneva na večerji in pokusiva še domače specialitete. Prijetno presenečena morava zaradi pomanjkanja časa povabilo žal odkloniti, a obljubiva obisk z družino konec meseca.