ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sramota! Propagirajo Zmaga Jelinčiča, za katerega so bili golazen

Deli na:
Sramota! Propagirajo Zmaga Jelinčiča, za katerega so bili golazen

Foto: Bobo

Na Novi24TV so v soboto predvajali intervju s prvakom SNS Zmagom Jelinčičem in se med drugim ob tem zgražali, ker je zaradi svojih besed pogosto na sodišču. »Grozljivo je, da je človek kaznovan zaradi besed pri svojem delu. Take stvari so se dogajale v času Višinskega v Rusiji in v času nacističnih veljakov,« je odgovoril 69-letni politik.

Toda na omenjeni televiziji so prezrli, da je še bolj grozljivo, ker Jelinčič nikoli ni odgovarjal zaradi izjave, da so volivci Jožeta Bernika »golazen, ki bi jo bilo treba pobiti že leta 1945«. Izrekel jo je 24. novembra 1997 v knjižnici v Medvodah pred 150-glavo množico večinoma članov zveze združenj borcev NOB, ki so na Ostrovrhovih dnevih razpravljali na temo Komandant Stane in slovenska partizanska vojska.

Jelinčičevo izjavo so zbrani borci nagradili z gromoglasnim aplavzom, pozneje pa se medvoška borčevska organizacija zaradi tega opravičila prizadeti javnosti. Zaradi kaznivega dejanja spodbujanja nasilja je državno tožilstvo zoper Jelinčiča vložilo obtožni predlog, vendar ga je ljubljansko okrajno sodišče leta 2003 zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo. Čeprav je višje sodišče sodbo razveljavilo, pa do novega sojenja ni prišlo, ker je kaznivo dejanje medtem absolutno zastaralo.

Foto: Bobo - Jože Bernik je bil predsedniški kandidat strank SDS in SKD

Jože Bernik je bil predsedniški kandidat strank SDS in SKD, prvo še vedno vodi Janez Janša, drugo pa je vodil Lojze Peterle. Bernika je na volitvah leta 1997 za predsednika republike volilo 9,39 odstotka volivcev, zmagal pa je Milan Kučan s 55,57 odstotka glasov. Večinoma so Bernika volili pripadniki in volivci stranke SDS, katere medijski kadri na Novi24TV zdaj propagirajo Jelinčiča. Z drugimi besedami, tisti, ki jih je označil za golazen, ga zdaj gostijo na svoji televiziji.

Zanimivo je, da v intervjuju Jelinčiča prav tako ničesar niso vprašali o njegovih kazenskih postopkih zaradi kraje in posedovanja orožja, kot tudi ne o njegovem sodelovanju z Udbo, za katero je zalezoval slovenske politične emigrante in izseljenske duhovnike. Namesto tega je voditelj oddaje Jelinčičevo sodelovanje z Udbo vzel v bran: »Konec koncev pa vi svojega dela z bivšo SDV niste nikoli skrivali, jasno ste povedali, da ste delovali na področju protiterorističnih zadev…«

Foto: Primož Lavre - Med Jelinčičevimi žrtvami je bil nedavno umrli oporečnik in ekonomist Ljubo Sirc

Sramota! Med Jelinčičevimi žrtvami je bil nedavno umrli oporečnik in ekonomist Ljubo Sirc, na katerega pogrebni slovesnosti je govoril tudi prvak SDS Janez Janša. Je bil mar Sirc terorist? Pa slovenski duhovnik v Londonu Stanislav Cikanek in še mnogi drugi Slovenci, ki so v tujino zbežali pred komunizmom? O tem, kako jih je zalezoval in kako je o njih poročal Jelinčič, sprva kot udbovski vir Apotekar, nato pa kot sodelavec Padalec, smo nedavno pisali v Reporterju.

Foto: Bobo - Jelinčič pred kipom Josipa Broza - Tita na vrtu svoje hiše v Ljubljani

Nič čudnega, če se ob tem propagiranju Jelinčiča zgražajo tudi mnogi, ki niso nikoli skrivali svojih simpatij z desnosredinskimi strankami, zlasti SDS. Urednik ETV Igor Gošte je denimo tvitnil: »Če se je odločila desna sredina tudi prek svojih medijev graditi na nekdanjemu pripadniku Udbe Z. Jelinčiču, potem to ni več moja desnica.«