sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sproščeni Baričič poslanskih očitkov ne jemlje osebno

Deli na:
Sproščeni Baričič poslanskih očitkov ne jemlje osebno

Foto: Bobo

Na nujni seji odbora DZ za zdravstvo, na kateri na zahtevo SDS obravnavajo razmere v UKC Ljubljana, je bilo iz vrst opozicije slišati številne pozive k objektivni odgovornosti glede nepravilnosti, ugotovljenih v izrednem upravnem nadzoru na nevrološki kliniki po primeru Radan. Predstavniki stroke pa so opozorili na težke razmere v zdravstvu.

Odbor danes razpravlja o razmerah v zdravstvu, še posebej v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Odmeven je tudi primer imenovanja v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Andreja Baričiča. Nanj letijo različni očitki, a uživa zaupanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

Baričič je na seji dejal, da je dogajanju v zvezi s celotno omenjeno problematiko skupno to, da ga spremlja malo objektivne razprave in malo objektivne resnice. Pozval je, da mora vsakdo, ki o nekom poseduje obremenile informacije, tega ovaditi, ne pa da ga blati v javnosti. Opozoril je še, da je vsakdo, ki se mu ne dokaže krivda, nedolžen, in dodal, da celotnega dogajanja ne jemlje osebno.

Nekdanji generalni direktor UKC Simon Vrhunec se je opravičil vsem, ki niso bili zadovoljni z zdravljenjem v UKC. Dejal je, da so si vedno želeli najboljši možni izid za vsakogar, a se je v zdravstvu žal treba soočati tudi z negativnimi izidi.

Na seji je bilo slišati tudi o kadrovskih težavah oziroma pomanjkanju medicinskih sester. Na to je opozorila zlasti predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar. Predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Darinka Klemenc pa je ocenila, da v nastalem položaju ne gre obtoževati drug drugega, zato poziva, da umirijo zadeve, se "poberejo iz pepela" in dajejo tudi predloge.

Strokovnjak za kakovost v zdravstvu Andrej Robida je opozoril na težave v zdravstvu po vsej državi, saj da so težave v UKC Ljubljana le vrh ledene gore. Odgovornost za razmere in tudi za odpravo napak pa po njegovem mnenju nosi vrh politike.

Pričakovana je bila razprava članov odbora, zlasti opozicijski poslancev. Jelka Godec (SDS) je poudarila, da se ministrstvo za zdravje izmika odgovornosti. Po njenem mnenju mora ministrstvo narediti vse, da bodo odgovorne za nepravilnosti na nevrološki kliniki sankcionirali. Večina teh ljudi je še vedno na delovnih mestih, je opozorila Godčeva.

Franc Trček (ZL) je bil kritičen zlasti do Baričiča, ki po njegovih besedah ni predstavil niti svojega programa, hkrati pa nima izkušenj s tovrstnim vodenjem. Ministrstvo zato poziva k pojasnilu, zakaj si zasluži podporo ministrice. Kot državljana pa Trčka sicer ne zanima, kdo je na funkciji, pač pa, da sistem deluje, je transparenten in se ne zapravlja javnega denarja.

Po besedah poslanca NSi Jerneja Vrtovca je ministrstvo za zdravje za primer Radan izvedelo iz medijev, kar kaže na katastrofalen sistem na tem področju. Opozoril je, da sta primer Radan in otroška srčna kirurgija odkrila le vrh tega gnilega sistema. Zaupanje v institucijo, kot je UKC, je po njegovem mnenju ena izmed ključnih stvari. Tega zaupanja ni, je dejal Vrtovec. Po njegovih besedah bi bilo treba UKC "razbiti do temeljev in institucijo na novo postaviti".

Vojka Šergan (SMC) je dejala, da ministrstvo intenzivno dela na tem, da vzpostavi zdravstveni sistem tako, da bo vsem deležnikom v zdravstvu omogočil, da bodo lahko boljše delali in da bi izboljšali tudi varnost bolnikov.

Ministrice Kolar Celarčeve ni na seji odbora, ki še poteka, sodelujeta pa državni sekretarki ministrstva.