sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Cerar naj odstrani krivce za korupcijo v zdravstvu ali pa odstopi sam

Deli na:
SDS: Cerar naj odstrani krivce za korupcijo v zdravstvu ali pa odstopi sam

Foto: Barbara Žerjavec

Razmere v zdravstvu kličejo po temu, da premier oziroma ministrica nekaj naredita - če ni že prepozno, pozivajo v SDS.

V SDS, kjer opozarjajo, da je zdravstveni sistem v slabem stanju, so za obravnavo v DZ pripravili predlog priporočila v zvezi s tem. V skladu z njim naj DZ priporoči premierju Miru Cerarju odstavitev odgovornih, ki niso preprečili koruptivnih in kaznivih dejanj pri nabavah v zdravstvu. V nasprotnem primeru naj odstopi sam, pozivajo.

Vlada in premier naj bi v skladu s predlogom priporočila takoj odstavila vse tiste odgovorne v zdravstvu, ki niso preprečili koruptivnih in kaznivih dejanj pri nabavah oz. so jih s svojim vplivom celo omogočili. Prav tako naj bi odstavila tiste, ki niso pravočasno pripravili sprememb aktov in zakonov s področja zdravstva. V nasprotnem primeru v SDS priporočajo, da odstopi premier Cerar, je na današnji novinarski konferenci povedala poslanka SDS Jelka Godec.

Državljani si po njenih besedah ne zaslužijo zdravstvenega sistema, ki znotraj samega sebe dovoljuje vedno večje razraščanje korupcije, medtem ko ministrstvo za zdravje ne izvede nobenih konkretnih ukrepov za zajezitev korupcije. Kolar Celarčeva je v dosedanjih izjavah na sejah delovnih teles celo zatrjevala, da korupcija v zdravstvu ni problem, je povedala poslanka.

Pred preiskovalno komisijo o ugotavljanju zlorab v zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic so priče po njenih besedah izjavile, da je bil material preplačan. Iz pričanj posameznikov je danes po opozorilu SDS jasno, da so v univerzitetnih kliničnih centrih Ljubljana in Maribor zavestno kršili zakon o javnem naročanju pri nabavi omenjenega materiala.

Po mnenju SDS se zdi, da si vlada zatiska oči pred nepravilnostmi. Kljub zavezam v koalicijski pogodbi, ki govorijo o ničelni toleranci do korupcije, ni naredila ničesar, da bi vsaj zmanjšala koruptivna dejanja, menijo.

"Denar odteka drugam, ne pa da bi se zlival v ukrepe za skrajševanje čakalnih dob," je dejala Godčeva.

Spomnila je tudi na problematiko čakalnih dob, ki se glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje podaljšujejo. Pri predstavljenem delu zdravstvene reforme pa po njenih besedah ne gre za zdravstveno, ampak davčno reformo, saj je cilj pobrati več denarja. "Skrajni čas je, da ministrstvo za zdravje nekaj naredi," je poudarila.



Objavljamo sporočilo SDS:

Pposlanka SDS Jelka Godec je na današnji novinarski konferenci spregovorila o predlogu priporočila v zvezi s problematiko slovenskega zdravstva, ki ga je poslanska skupina danes vložila v parlamentarni postopek.

»Celoten mandat vlade Mira Cerarja že opozarjamo na to, da je naš zdravstveni sistem v slabem stanju, ministrica Milojka Kolar Celarc pa zagotavlja, da je naš zdravstveni sistem dober in da se po nas zgledujejo celo druge države, kar pa državljani občutijo popolnoma drugače. V preteklem letu smo vložili interpelacijo proti ministrici, ki je bila neuspešna, in tudi po tem smo si zadali, da bomo delo ministrice in vlade na področju zdravstva spremljali še naprej ter opozarjali na probleme. Naša opozorila, predlogi sej, predlogi sklepov, predlogi priporočil ministrstvu in vladi do danes niso obrodili sadov, zato danes ponovno vlagamo priporočilo v zvezi s problematiko slovenskega zdravstva, in sicer samo eno, ki se glasi: Državni zbor RS priporoča Vladi RS in predsedniku Vlade RS, da takoj odstavita vse tiste odgovorne v zdravstvu, ki niso preprečili koruptivnih in kaznivih dejanj pri nabavah oz. so jih s svojim vplivom celo omogočili in tiste, ki niso pravočasno pripravili sprememb aktov in zakonov s področja zdravstva. Zagotovo je za podcenjevanje razmer in neustrezna ravnanja objektivno in subjektivno odgovorna ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. V nasprotnem primeru priporočamo, da odstopi predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar," je uvodoma povedala poslanka Jelka Godec.

Poslanka je nato dejala, da je obrazložitev priporočila zapisana v več točkah. »Najprej na področju korupcije v zdravstvu. Zdravstvo je prepredeno s korupcijo in preplačevanjem materiala, kar dokazujejo tudi zaslišanja na parlamentarni preiskovalni komisiji na področju ugotavljanja zlorab pri dobavi in prodaji žilnih opornic. Tam so priče iz UKC Ljubljana in Maribor potrdile, da so kršile zakon o javnem naročanju, da je v času razpisov prihajalo do favoriziranja določenega proizvajalca ali dobavitelja, vendar na vse te izjave ni reagiral nihče, predvsem pa ni reagirala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Še več, ona pravi, da vztraja pri ničelni stopnji tolerance do korupcije in da so ustanovili delovne komisije in skupine, kjer sodelujejo zunanji strokovnjaki, ki da niso v konfliktu interesov, vendar pa ministrica ne reagira na zadeve, ki se dogajajo pred komisijo, na opozorila, o katerih poročajo mediji, na katere opozarjajo tako bolniki kot tudi zdravniki,« je kot eno izmed točko obrazložitve navedla Jelka Godec. Dejala je, da denar zaradi preplačevanja materiala odteka drugam, ne pa tja, kjer je najbolj potrebno, na primer v skrajševanje čakalnih dob.

»Čakalne dobe so posebno poglavje, katerega reševanje si je tudi ministrica za zdravje zadala kot prioriteto. Obstaja nacionalni program skrajševanja čakalnih dob, toda, če pogledate statistiko Nacionalnega inštituta za javno zdravje s 1.3.2017, se vidi, da se je na primarni ravni število čakajočih povečalo za 2,6% čakajočih oseb več kot v preteklem mesecu, povečalo pa se je tudi število tistih, ki čakajo nedopustno dolgo,« je povedala Godčeva. Pri tem je izpostavila internistično prvo pomoč, kjer so podatki še posebej grozljivi. »Včeraj je na primer pacient s srčnim popuščanjem na poseg oziroma preiskave čakal 4 ure, nekateri pa so čakali tudi po 6 ur,« je opozorila poslanka in dodala, da je internistična prva pomoč del urgentnega centra v Ljubljani, kjer je ministrica na poslankino poslansko vprašanje o tem, kdaj se bodo kapacitete povečale, odgovorila, da naj bi to bilo v začetku leta 2017. »Po naših informacijah tu ni nobenih sprememb, čakajoči pa čakajo po več ur, kar je še posebej nedopustno, ker gre za nujne primere,« je povedala Godčeva. Dodala je, da je nacionalni projekt čakalnih dob neuspešen, denar se troši netransparentno, kar se kaže tudi v veliko večji izgubi javnih zavodov v preteklem letu v primerjavi z letom 2015. »Konec 2016 je 22 zavodov poslovalo negativno in ustvarilo 40.5 milijonov evrov izgube, kar je za 31 milijonov evrov več kot leto poprej,« je povedala poslanka in dodala, da ministrica na izgube zdravstvenih zavodov ne reagira, ker da so javni zavodi samostojni in ker da na njihovo delo nima vpliva. Pri tem pa, tako Godčeva, ministrica pozablja, da je na čelo UKC Ljubljana nastavila nestrokovnega direktorja, ki ob velikih izgubah zavoda kaže, da ni sposoben voditi tako velikega zavoda in da mu tudi 18 najetih svetovalcev ne pomaga dovolj.

Nadalje je poslanka spomnila na koalicijsko pogodbo: »Koalicija je zapisala, da bo zdravstvo zanjo prioriteta, da bosta prioriteti zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju ter zakon o zdravstveni dejavnosti, vendar danes, več kot dve leti in pol po nastopu te vlade, novel zakonov še vedno nimamo,  kljub temu, da oba zakona v javni razpravi burita duhove.« Po besedah poslanke se vsi deležniki v zdravstvu na te zadeve odzivajo burno, kajti ministrica želi z zakonom o zdravstvenem zavarovanju pobrati več denarja za iste storitve. »Zato v poslanski skupini pravimo, da nimamo zdravstvene, temveč davčno reformo.«

»Vse to, kar sem naštela, kliče po temu, da predsednik vlade oziroma ministrica nekaj naredita oziroma je za kaj takšnega že skorajda prepozno,« je zaključila poslanka Jelka Godec.