benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razvpiti šef UKC Baričič ne čuti potrebe, da bi se izjasnjeval poslancem

Deli na:
Razvpiti šef UKC Baričič ne čuti potrebe, da bi se izjasnjeval poslancem

Foto: Bobo

Nujna seja odbora DZ za zdravstvo, na kateri na zahtevo SDS obravnavajo razmere v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, poteka brez ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Jelka Godec iz SDS je to označila za nesprejemljivo. V. d. generalnega direktorja UKC Andrej Baričič pa ne čuti potrebe, da bi se kakorkoli izjasnjeval.

Ministrico nadomeščata državni sekretarki na ministrstvu za zdravje. Državna sekretarka Sandra Tušar je sicer uvodoma predstavlja poudarke poročila o upravnem nadzoru v primeru Radan, v katerem ministrstvo niza številne ukrepe za izboljšanje razmer.

Svojo odsotnost je prav tako opravičil strokovni direktor nevrološke klinike David Vodušek, kar je po besedah Godčeve prav tako nedopustno, saj je njegov oddelek prav tako pod drobnogledom. Veseli pa jo, da se je seje udeležil Baričič. Ta je sicer uvodoma dobil možnost besede, a je dejal, da ne čuti potrebe po tem.

Kot je poudarila Godčeva, je UKC Ljubljana osrednja ustanova, ki je vzor vsem v zdravstvu in tudi ostalim. Kljub temu ugotavljajo, da se v tej ustanovi že več let pojavljajo določene nepravilnosti, ki niso zgled ostalim v zdravstvu, bolnike pa navdajajo z nezaupanjem. Pri tem so se osredotočili na nevrološko kliniko in srčno kirurgijo ter imenovanje Baričiča na mesto v. d. generalnega direktorja.

Po besedah Godčeve ima poročilo več kot sto ukrepov, zato je ministrica maja pravilno ugotavljala, da mora vodstvo sprejeti odgovornost in odstopiti. Poslanka je spomnila tudi na ugotovitve v sicer neuradnem poročilu glede napak pri srčni kirurgiji.

Glede imenovanja Baričiča na mesto v. d. generalnega direktorja je dejala, da odsotnost kakršnegakoli programa pri njegovi predstavitvi ni dopustna. Poudarila je, da ni jasno, kako bo lahko človek, ki nima izkušenj na področju vodenja zdravstvenega zavoda in ne predstavi svojega programa vodenja, lahko stoodstotno vodil takšen javni zavod.