stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sprenevedanje poslovneža Marčiča: z Janšo naj bi se srečal po naključju, z Erjavcem šele lani - posli z državo pa so mu prinesli milijone!

Deli na:
Sprenevedanje poslovneža Marčiča: z Janšo naj bi se srečal po naključju, z Erjavcem šele lani - posli z državo pa so mu prinesli milijone!

Janez Janša, Andrej Marčič, Božo Dimnik - Foto: necenzurirano.si

»Mislim, da je eno potovanje bilo plačano pri tuji agenciji… Tisto je bil en skupen aranžma te 'golf družbe' in tam smo zbirali skupaj, ne vem točno, kako je vse to šlo. Ampak sem to poravnal,« je premier Janez Janša leta 2012 pojasnjeval med zaslišanjem pred Komisijo za preprečevanje korupcije.

V poznejšem nastopu pred državnim zborom je ob ugotovitvah KPK o njegovih potovanjih pojasnjeval, da golf aranžma v Dominikanski republiki stane 1200 evrov oziroma nekaj manj, za Mavricij polovico več: »Komisiji sem pojasnil, da je šlo za skupinske aranžmaje preko agencij, prav tako plačila. Aranžma je urejala žena, v nekaterih primerih prijatelj, tudi tako, da je nekdo plačal letalske stroške, drugi igrišča ali nastanitev, na koncu pa smo seveda v skupini stroške poračunali.«

Odgovori Janeza Janše na ugotovitve KPK, DZ - 27. februar 2013

Poslovnež Andrej Marčič, ki bi moral včeraj nastopiti pred parlamentarno komisijo za nadzor javnih financ, a se je zaradi suma okužbe s covid 19 v družini opravičil, pa je v pismu poslancem napisal, da se je s premierjem Janezom Janšo »povsem po naključju srečal leta 2003.« Možno, da je bilo takratno srečanje res naključje, toda dokument iz leta 2016, ki so ga objavili na portalu necenzurirano.si, kaže, da so bili Janša, Marčič in lobist Božo Dimnik v skupni ekipi na golf turnirju na Mavriciju tudi takrat. Koliko je bilo takšnih skupnih druženj in turnirjev, pa v pismu ni razkril.

»Da se dotaknem še razvpitega golfa. Janeza Janšo sem prvič in povsem po naključju srečal leta 2003. Bilo je prav na golf turnirju na Mavriciju, ki ga zaradi ugodne zimske klime relativno pogosto obiskujem. Mavricij ni neki rajski otok, še posebej ni morje, ki je polno koral. Rajsko morje je Jadran. Prvo srečanje z g. Janšo je bilo še posebej zanimivo, saj sem ga pred tem kot zvesti bralec Mladine in nekdo, ki je izredno cenil pokojnega predsednika Drnovška, imel priliko spoznati v drugačni luči. Verjemite, da sem zanj imel veliko vprašanj, on pa mi je mirno odgovarjal in pojasnjeval. Igranje golfa z Janezom Janšo je prijetno, kar vam lahko potrdi marsikdo iz drugega političnega tabora, tudi starosta stranke SD, sopodpisnice današnje seje. Na golfu sva se v vseh teh letih srečala samo še nekajkrat. Verjamem, da kot državljan lahko svobodno izbiram, s kom se bolj ali manj naključno srečujem v prostem času,« piše Marčič.

Kot je znano, se je leta 2007, torej tri leta po nastopu prve Janševe vlade, v podjetju Marand zaposlil premierjev sin Žan Janša. A po Marčičevih besedah sodeč sam pri tem ni imel nič, tako rekoč je šlo spet za naključje: »V sklicu seje omenjate tudi Žana Janšo, sina aktualnega predsednika vlade. Drži, pred leti je bil zaposlen v podjetju Marand. Na prošnjo njegove mame ga je zaposlil takratni direktor, žal pokojni Branko Šaletić, sicer zet pokojnega partizanskega prvoborca, politika in generala Ivana Dolničarja – takrat aktualnega predsednika zveze borcev. Žan Janša je bil dober sodelavec, vsi v podjetju so se z njim dobro razumeli. In razumem njegovo mamo, saj otroci politikov niso krivi, da so v tej državi nezaposljivi. Se še spomnite težav, ki jih je imela, sicer v tujini visoko izobražena hči predsednika dr. Danila Türka, ko se je zaposlila v javnem zavodu Ljubljanski grad? Res bi bilo primerno, da se ogradimo od vpletanja otrok v politiko, saj je njihova stiska nepredstavljiva, vse kar počnemo mi, pa bi moralo biti v končni fazi v dobro naslednjih generacij, torej otrok.«

Marčič še zatrjuje, da je bil direktor Maranda zgolj od leta 1993 do 2006, nato pa od 2010 do 2013, delovalo je do leta 2019, v njem je bilo 12 lastnikov. Prav tako pravi, da nikoli ni bil niti podpisnik niti zakoniti zastopnik podjetja Integralis, katerega solastnik je: »V tem času se nikoli nisem pogovarjal o nobenem poslu niti s predsednikom vlade g. Janšo niti z nobenim drugim državnim funkcionarjem. G. Predaliča ne poznam. G. Erjavca pa sem prvič srečal šele lani.«

Zanimivo, prav v času prve Janševe vlade je Marčič sklenil največ poslov z ministrstvom za obrambo, ki ga je takrat vodil Karl Erjavec. Od leta 2003 do 2019 je po podatkih Erarja družba Marand z ministrstvom za obrambo opravila za dobrih sedem milijonov evrov poslov, od tega več kot polovico (skoraj 3,8 milijona evrov) v času od 1. januarja 2005 do 31. decembra 2008.

Ko je bila Eva Erjavec še osnovnošolka, je njen bodoči mož že mastno služil s posli z ministrstvom Karla Erjavca

Kot je znano, se je lani Marčič poročil z Erjavčevo hčerko Evo, a zakonca sta se že po nekaj mesecih razšla. Kot je Eva Erjavec povedala v medijih, naj bi pritiskal na njenega očeta, da vstopi v Janševo vlado. »V medijih sem prebral, da sem preko ženo želel vplivati na tasta, naj vstopi v vlado Janeza Janše in mu ponujal ministrsko mesto. To je naravnost smešno. S predsednikom vlade v tem mandatu nisem imel nobenih kontaktov, sploh pa vsi, ki predsednika Janšo poznate, veste, da ne bi gojil tesnih stikov z družinskim članom politika, ki ga je opozicija predlagala za novega mandatarja. Osebno sem zadovoljen, da projekt ni uspel, ker dvomim v kompetence omenjenega gospoda, sploh zdaj, ko ga osebno poznam,« še piše Marčič.

Kako je Anže Logar pomagal prikriti nepravilnosti Janševega golf prijatelja Andreja Marčiča na Onkološkem inštitutu

Podjetje Marand je v obdobju od 2003 do 2019 s proračunskimi porabniki opravilo za 102,2 milijona evrov poslov, od tega največ z Onkološkim inštitutom Ljubljana, od katerega je zgolj v omenjenem obdobju prejelo več kot 17,5 milijona evrov. O tem, kako so v SDS obračunali z zunanjim izvajalcem, ki je odkril pomanjkljivosti v Marandovih storitvah na Onkološkem inštitutu, smo v Reporterju pisali pred dvema tednoma.

Prav tako smo pisali, kako je Marandov naslednik Integralis samo decembra 2020 za generalni sekretariat vlade izposloval 1,3 milijona evrov. Od leta 2019 je Integralis opravil za skoraj 8,4 milijona evrov poslov s proračunskimi porabniki, od tega v času tretje Janševe vlade več kot 4,5 milijona evrov.