Revija Reporter
Slovenija

Sprava z mrtvimi ob pravem breznu domobrancev

Ivan Puc

7. jun. 2020 20:00 Osveženo: 20:22 / 07. 6. 2020

Deli na:

Ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar deli obhajalo med pogrebno mašo, 8. julija 1990, nedaleč od brezna pod Krenom.

arhiv Reporterja

Letošnja obletna maša v Kočevskem rogu minulo soboto je potekala z manjšimi številom vernikov in vabljenih ob breznu pri Macesnovi gorici – prvič na resničnem mestu poboja Slovenske narodne vojske.

Nova slovenska zaveza politikov do zdaj ni posebej vabila na roško mašo, njen predsednik Matija Ogrin nam je pojasnil, zakaj so tokrat zaprosili predsednika države in vlade Boruta Pahorja in Janeza Janšo.

Kako je stisk roke med predsednikom predsedstva Milanom Kučanom in ljubljanskim nadškofom metropolitom Alojzijem Šuštarjem, 8. julija 1990, videl Anton Drobnič, nekdanji generalni državni tožilec? Je Kučan po slovesnosti stopil k breznu pobitih, tako kot je to storil nadškof Šuštar?

Kaj si o »spravni« slovesnosti misli pomožni škof Anton Jamnik, tajnik nadškofa Šuštarja? Kakšnih provokacij oziroma incidentov (tudi z borčevske strani) se je bal Šuštar?

Predstavniki domobrancev so nadškofu Šuštarju predlagali, da bi bila v Kočevskem rogu le maša in pokop, države pa bi ne bilo zraven. Kdo je prepričal Šuštarja, da ni upošteval njihove volje?

Pojasnjujemo, kako je nazadnje prišlo do tega, da so bili so bili s scenarija slovesnosti odstranjeni tako borci kot tudi predstavniki domobranskih žrtev.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Reporter št. 23, 2020

Naslovnica