favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Spopad med UKC Ljubljana in NIOSB se nadaljuje: Inštitut bo prestavil prihode tujih zdravnikov v UKC

Deli na:
Spopad med UKC Ljubljana in NIOSB se nadaljuje: Inštitut bo prestavil prihode tujih zdravnikov v UKC

Fotografija je simbolična. - Foto: STA

V UKC Ljubljana so presenečeni, da so iz medijev izvedeli za odločitev, da bo Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB) verjetno prestavil prihode tujih zdravnikov v UKC do prevzema celotnega programa zdravljenja otrok s srčnimi obolenji na NIOSB. Ob tem so zagotovili, da bodo otrokom zagotovili optimalno in karseda varno obravnavo.

Strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je v današnji izjavi za medije dejala, da so za odločitev NIOSB izvedeli iz medijev, doslej pa še niso prejeli uradnega obvestila o odpovedi sodelovanja. "Drugače je z naše strani sodelovanje potekalo korektno, smo pa večkrat opozarjali na manjkajočo dokumentacijo, ki smo jo potrebovali v naši bolnišnici," je dodala.

Strokovni direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana Janez Jazbec je pojasnil, da sta se jim doslej pri delu pridružila dva pediatrična kardiologa, ki sta v UKC prišla v organizaciji NIOSB. Kot je pojasnil, je bila njuna prisotnost na oddelku koristna, sodelovala sta pri konzultacijah in izobraževanju specializantov. Delo na kardiološkem oddelku pediatrične klinike je v nastalih razmerah potekalo razmeroma mirno in brez kakršnihkoli posebnih odklonov.


Strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko je dejal, da je sodelovanje otroških srčnih kirurgov, ki so prišli v UKC Ljubljana v organizaciji NIOSB, z domačim kadrom potekalo odlično. "Mi smo jim nudili optimalne pogoje za delo in so bili z njimi, kot so sami povedali, zelo zadovoljni," je poudaril. Zelo zadovoljni so bili tudi z obravnavo bolnikov na intenzivnem oddelku.

Na vprašanje, zakaj je potem strokovni svet opozoril, da je hkratno delovanje NIOSB in zdravnikov v okviru UKC brez jasne razmejitve odgovornosti nevarno za otroke in nevzdržno za zaposlene, če je bilo sodelovanje med njimi dobro, pa je Veselko odgovoril, da "improvizacija, da dobimo v zadnjem trenutku kirurga, ki ga še ne poznamo, za teden ali 14 dni, po naši oceni pomeni večjo nevarnost za program, kot obstoječi, ki ga imamo dogovorjenega s kirurgi iz Motola".

UKC je namreč dogovorjen s kirurgi iz češke univerzitetne bolnišnice v Motolu, da enkrat mesečno pridejo operirati otroke v UKC. Poleg tega lahko v 24 urah katerikoli kirurg iz Motola pride v UKC Ljubljana ali pa UKC premesti otroka v Prago, če je to potrebno iz zdravstvenih razlogov. Na zadnje so bili češki kirurgi v UKC Ljubljani konec junija, naslednjič pa pridejo konec avgusta.