atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Deklica je umrla, UKC Ljubljana in NIOSB pa bijeta vojno v medijih

Deli na:
Deklica je umrla, UKC Ljubljana in NIOSB pa bijeta vojno v medijih

UKC Ljubljana - Foto: Bobo

V UKC Ljubljana so zanikali izjave vodstva Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB), da niso izvedli konference o obolevnosti in umrljivosti v primeru včeraj umrle deklice. Poudarili so, da so konferenco izvedli na pobudo strokovne direktorice UKC, ki je že odredila izredni strokovni nadzor. Igor Gregorič vztraja, da konference ni bilo.

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB) ni predlagal konference za deklico, ampak za drugega bolnika, so za STA včeraj povedali v UKC Ljubljana. Konferenco za deklico je sklicala strokovna direktorica UKC Jadranka Buturović Ponikvar in vztrajala, da je na njej prisoten tudi Jorge Salazar, otroški srčni kirurg iz ZDA, ki je dvakrat operiral pozneje umrlega otroka.

Salazar je takrat še bil v Sloveniji in se je konference udeležil, so dodali. Skupaj z zdravniki UKC Ljubljana so se pogovorili o podrobnostih zdravljenja in načrtu za naprej. Kirurga, ki je deklico operiral prvi, pa že nekaj časa ni bilo v državi. "Vsi postopki zdravljenja v UKC Ljubljana so natančno dokumentirani, kot tudi vsa korespondenca z NIOSB," so poudarili.

Buturović Ponikvarjeva je v primeru včeraj umrle deklice tudi že odredila izredni interni strokovni nadzor. "UKC Ljubljana bo tudi v prihodnje aktivno sodeloval z vsako morebitno mednarodno komisijo, v konkretnem primeru skupaj z NIOSB," so zatrdili.

Predsednik sveta nacionalnega inštituta Igor Gregorič pa je za STA zatrdil, da konference o obolevnosti in umrljivosti tega otroka, ki bi bila skladna z mednarodnimi standardi, ni bilo. Kot je dejal, so takšno konferenco zahtevali tako za umrlo deklico kot še za enega otroka, ki so ga zdravili.

Na UKC sta se s to zahtevo uradno obrnila tako član sveta NIOSB Andrej Robida, ki že od začetka sodeluje pri ustanavljanju inštituta, kot sedanji v. d. direktorja inštituta Brane Dobnikar. Gregorič pa se je s tako prošnjo oz. zahtevo tudi obrnil prek sporočil SMS na Mirto Koželj, pediatra intenzivista Štefana Groska, strokovnega direktorja kirurške klinike Matjaža Veselka in Buturović Ponikvarjevo.

A uradnega odziva na zahtevo po izvedbi konference za enega ali drugega otroka ni bilo, je zatrdil Gregorič in dodal, da lahko to tudi dokaže z dokumentacijo in dopisi. Kot je dodal, mu je tudi Salazer potrdil, da konferenca o obolevnosti in umrljivosti ni bila opravljena.



Če so se kaj pogovarjali med sabo v UKC, pa ne pomeni, da je bila takšna konferenca izvedena v skladu z mednarodnimi standardi. Da bi zadostili tem standardom, bi morali biti bodisi v živo ali prek telekonference udeleženi vsi strokovnjaki, ki so sodelovali pri zdravljenju otroka. Šele tako bi lahko ugotovili, ali je bilo zdravljenje in vsi postopki v skladu s smernicami in po vseh pravilih in kaj, če je, je šlo narobe oz. kje se je zalomilo. Nato bi sprejeli ukrepe, kako preprečiti morebitne zaplete v prihodnje.

Gregorič se je tudi odzval na nekatere navedbe, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, da je eden od zdravnikov sprejel napačno odločitev o zdravljenju otroka, ki je včeraj umrl. Zatrdil je, da je odločitev o zdravljenju otroka sprejel konzilij, ki je sklenil, da je operativni poseg nujen. O poteku zdravljenja ima tudi poročila sodelujočih zdravnikov.

Sicer pa je Gregorič izjemno razočaran, da se o teh primerih razčiščuje v medijih. Po njegovem mnenju to potrjuje vse, kar se je dogajalo v programu otroške srčne kirurgije v zadnjih 12 letih. "Namesto, da bi reševali težave in delovali v dobro otrok, se te stvari, ki spadajo v strokovne kroge, razčiščuje v javnosti," je dejal.

V UKC so tudi zapisali, da so vodstvo UKC Ljubljana in vse ekipe kliničnega centra tako z gostujočimi kirurgi kot z inštitutom korektno in profesionalno sodelovale, so še dodali. UKC Ljubljana je vodstvo NIOSB večkrat opozoril in zaprosil za vso potrebno dokumentacijo gostujočih kirurgov, "česar pa v UKC Ljubljana niti približno ne razumemo kot morebitno oviranje programa, temveč kot nujno zadostitev vsem zakonskim zahtevam in jasni razmejitvi odgovornosti", so še pojasnili.

Na včerajšnji novinarski konferenci Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni so namreč potrdili, da je zaradi zapletov nenadno umrl otrok, ki so ga v preteklih tednih operirali tuji otroški srčni kirurgi. Predsednik sveta inštituta Igor Gregorič verjame, da je bilo zdravljenje v skladu s smernicami, želi pa si nadzora celotnega postopka obravnave otroka. Po njegovem bi morala biti komisija, ki bi opravila nadzor, mednarodna, nevtralna in poštena.

Gregorič je na novinarski konferenci očital tudi, da v UKC Ljubljana t. i. konference o obolevnosti in umrljivosti, ki jo stroka opravi v primeru nepričakovane smrti bolnika, za zdaj niso opravili. "Treba bo ugotoviti, zakaj ne, kakšni so razlogi za to," je dejal Gregorič. Kot je še dodal, je bil že v stikih z vodstvom UKC, a jasne informacije o tem, kdaj naj bi opravili to konferenco, kar je sicer standard v svetu ob takih primerih, še ni dobil.