favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Fakin o otroški srčni kirurgiji: Izšolati pa je treba domačo ekipo

Deli na:
Fakin o otroški srčni kirurgiji: Izšolati pa je treba domačo ekipo

Samo Fakin - Foto: Bobo

Po ostrih besedah predstavnikov vodstva UKC Ljubljana in NIOSB glede še vedno nerešenega vprašanja otroške srčne kirurgije se je včeraj odzval minister za zdravje Samo Fakin, ki med drugim meni, da je treba izšolati domače strokovnjake. Napovedal je, da se bodo glede delovanja NIOSB na ministrstvu odločili v prvem tednu decembra.

Kot je Fakin pojasnil v izjavi za medije, je bilo letos v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana operiranih 86 otrok, od tega 18 v tujini, ravno te dni pa je enega otroka operirala čisto domača ekipa. Fakin dolgoročno rešitev problema otroške srčne kirurgije, ki se je, kot je spomnil, razvijal 15 let, namreč vidi v domačih strokovnjakih. "UKC ima kar nekaj tujih strokovnjakov, izšolati pa je treba domačo ekipo, kar pa seveda ne gre čez noč," je opomnil.

Priznal je, da je bilo pri reševanju otroške srčne kirurgije nekaj zapletov, in napovedal sestanek z vodstvi ljubljanskega UKC in Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB), na katerem si bodo "povedali, kako mislimo to dolgoročno operativno postaviti". Po Fakinovih besedah se v času med počitnicami niso uspeli dogovarjati, spomnil je tudi, da je ljubljanski UKC videl precej nevarnosti v predlogih NIOSB. "Zdaj je čas, da se usedemo," je poudaril.

Veseli ga tudi, da je na to temo sklicana izredna seje odbora za zdravstvo. Kot je dejal, si bodo vsi končno lahko povedali, kaj si mislijo. "Prilivanje olja na ogenj, kot se je danes zgodilo, nima nobenega smisla. V ospredju mora biti varnost otrok in dolgoročnost tega programa ter da znanje ostane v Sloveniji," se je odzval na pojasnila poslanke SDS Jelke Godec glede sklica izredne seje odbora. Godčeva je med drugim še dejala, da agonija otroške srčne kirurgije v Sloveniji prehaja "dobesedno v kriminalno dejanje". Seja odbora bo v petek, 16. novembra.

Kratkoročna rešitev je po Fakinovih besedah enostavna - ukinitev otroške srčne kirurgije in zdravljenje bolnikov v nekem tujem centru, a bi to bilo trikrat dražje in bi pomenilo dolgoročno okrnjenje medicinske stroke. A so se strokovnjaki kliničnega centra odločili, da se to ne bo zgodilo. "Vložili bodo vse napore, da bi tak center dolgoročno ostal pri nas," je še dodal minister.

Na vprašanje, h kakšni rešitvi se osebno nagiba, je Fakin odgovoril, da bilo preprosto preveč zapletov, če bi NIOSB deloval kot samostojen zavod, saj mora po njegovi besedah v vsakem primeru sodelovati z drugimi oddelki. Napovedal je, da bodo odločitev glede inštituta sprejeli v prvem tednu decembra.



Fakin še ni prebral poročila enega od tujih kirurgov, ki je poleti v Slovenijo prišel v organizaciji NIOSB, v katerem je zabeleženih precej pomanjkljivosti v programu kliničnega centra. Poudaril je, da ni tak strokovnjak, da bi ga znal oceniti, zagotovil pa je, da bodo poskrbeli za ustrezno varnost bolnikov.

V zvezi s Fakinovo izjavo, da je v teh dneh enega otroka operirala v celoti domača ekipa, pa so iz ljubljanskega UKC za STA sporočili, da so v program pediatrične kardiokirurgije ponovno vključili domačega kirurga. "Zaposlili smo kompetentnega pediatričnega kardiologa, smo v konkretnih dogovorih za zaposlitev še enega kirurga," so zapisali.

Imen kirurgov v UKC niso razkrili, ker so jih "v ekipi prosili, da njihovih imen ne izpostavljajo javno". Spletno Delo pa poroča, da se je v program pediatrične kardiokirurgije ljubljanskega UKC pred kratkim vrnil kirurg Miha Weiss, ki je operiral dva otroka, enega samostojno, enega pa pod nadzorom čeških kirurgov.

Weiss bo po navedbah Dela 60-odstotno zaposlen na otroški kirurgiji, 40-odstotno pa na odrasli. V službi pediatrične kardiologije se bo zaposlil slovenski zdravnik, ki trenutno dela na Kanarskih otokih, prišel naj bi še kardiolog iz Mostarja, dogovarjajo se z beograjskim kirurgom Igorjem Šehićem, v ljubljanskem UKC pa menda vabijo tudi Janeza Vodiškarja, ki dela v Münchnu, še piše časnik.

Vprašanje zdravstvene oskrbe najmlajših s srčnimi boleznimi je sicer zaznamovalo že dogajanje v sredo, ko sta se na zdravstvenem posvetu z ostrimi besedami soočila generalni direktor ljubljanskega UKC Aleš Šabeder in predsednik sveta NIOSB Igor Gregorič. Slednji je ocenil, da se je stanje programa otroške srčne kirurgije v zadnjih štirih letih še poslabšalo in je katastrofalno. Gregorič mu je očital demagogijo in ga okrcal, da že pol leta zavrača kakršnekoli pogovore o odnosu med kliničnim centrom in inštitutom pri vprašanju otroške kardiokirurgije. Po besedah Šabedra so se z vodstvom NIOSB sicer še naprej pripravljeni pogovarjati in iskati rešitve.