Revija Reporter
Slovenija

Spet nedostojni izpad Zorana Jankovića na sodišču, sodnica kar tiho

Nenad Glücks

3. mar. 2020 14:18 Osveženo: 14:23 / 03. 3. 2020

Deli na:

Jankovićev odvetnik Janez Koščak je že predlagal izločitev številnih dokazov, ki so bili po njegovem mnenju nezakonito pridobljeni v hišnih preiskavah.

STA

Kljub temu, da je Janković na osebni ravni napadel tožilko Blanko Žgajnar in se ob tem spraševal celo, če ima (tožilka) družino, ga sodnica Mojca Kocijančič pri tem ni ustavila. Ljubljanski »gazda« se je vedel enako kot na funkciji župana Ljubljane. Nedostojno in kot da ima sodišče »v žepu.«

Ljubljanski »gazda« župan Zoran Janković se počuti tako nedotakljivega, da na sodišču neposredno (celo osebno) napada tožilko, ki zoper njega in še kopico njegovih pajdašev vodi kazenski pregon v zadevi Stožice.

Danes je bil na okrožnem sodišču v Ljubljani predobravnavni narok v zadevi, kjer tožilka s specializiranega državnega tožilstva Blanka Žgajnar Jankoviću in njegovim očita oškodovanje evropskih sredstev in preslepitev bank pri pridobivanju posojil za gradnjo športno- trgovskega centra Stožice. Spomnimo, ob tej »operaciji« Stožice v režiji zdaj obtoženih je nastala bančna luknja (s pomočjo državnih bank), zaradi nevračil kreditov izvajalca (firme Grep) v višini prek sto milijonov evrov. Ta dolg je padel na pleča davkoplačevalcev.

Janković in ostali so seveda zanikali krivdo za kazniva dejanja, njihovi pravni zastopniki pa so predlagali izločitev dokazov, ki so bili zbrani s hišnimi preiskavami, češ da so bile izvedene na podlagi nezakonite odredbe sodnika. A svoj šov je imel spet Janković, ki se je priglasil za besedo. V svojem stilu je govoril, da on obtožuje tožilko (!?) v smislu, da vodi gonjo zoper njega. Dejal je, naj se vsi, ki imajo otroke, vprašajo, kakšen je namen tožilke, da napada družino. S tem je očitno kazal, da tožilka »napada« ne le njega, pač pa še njegovo družino.

Zdi se mu nezaslišano, da lahko policija pride na dom in te preiskuje na podlagi nezakonite odredbe. Meni, da tožilka skupaj z mediji izvaja pritisk nanj in njegovo družino z namenom, »da bi kdo popustil«. Pohvalil je vse soobtožene, da so bili »najboljša ekipa«. Pozval je tožilko, naj preganja njega, ostale pa pusti, češ da ni fer. Početje tožilke je ocenil kot obsojanja vredno. Upa, da se bo tožilka, če ima tudi ona družino, vprašala, kako se on počuti ob tem pregonu. »Povejte mi družino v Sloveniji, ki je toliko pretrpela.«

V vsaki »normalni« (pravni) državi, bi sodnica že po prvih besedah takšnega nedostojnega obtoženca ustavila in mu ne dovolila, da preusmerja pozornost od očitanih mu kaznivih dejanj. Če bi nadaljeval, bi ga odstranila iz sodne dvorane. Sodnica Kocijančičeva (nekdanja žena nekdanjega ministra za pravosodje Aleša Zalarja) pa je bila ves čas prijazna do »gazde«.

Res, medtem, ko mnogi v državi garajo za nekaj sto evrov na mesec, Jankovićeva sinova »trpita« ob prevažanju z razkošnimi avtomobili in življenju na veliki nogi. Na primer za Damijana Jankovića, ki je v osebnem stečaju, upniki pa od njega terjajo prek pet milijonov evrov (državna DUTB 1,4 mio!), so mediji nedavno razkrili, da živi v luksuznem 215 kvadratnih metrov velikem stanovanju v elitnem delu Ljubljane. Glede na objavljene fotografije se vozi s prestižnim belim mercedesom. Mlajšega sina Jureta pa so fotografi ujeli pred nekaj meseci pri ljubljanskem lokalu Cubo, ko se je pripeljal s športnim mercedesom GLC.

A najbolj bizarno in skrb zbujajoče pri vsem skupaj je, da je bila ob opisanih nebulozah in Jankovićevem norčevanju iz državljanov sodnica Mojca Kocijančič kar tiho. Namesto, da bi zaščitila pravosodni sistem in ne bi dovolila osebnih napadov obtoženca na tožilko in celo omenjanje njene družine. Prav tako je bila tiho celo sama tožilka!?

V vsaki »normalni« (pravni) državi, bi sodnica že po prvih besedah takšnega nedostojnega obtoženca ustavila in mu ne dovolila, da preusmerja pozornost od očitanih mu kaznivih dejanj. Če bi nadaljeval, bi ga odstranila iz sodne dvorane. Sodnica Kocijančičeva (nekdanja žena nekdanjega ministra za pravosodje Aleša Zalarja) pa je bila ves čas prijazna do »gazde«.

Nekdanji direktor Zavoda Tivoli Roman Jakič ter Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz propadlega projektnega podjetja Grep.

STA

Ob podatkih, ki so jih o sebi na sodišču povedali obtoženci, je bilo zanimivo slišati soobtoženega Zlatka Srako (iz firme Grep, ki je šla z ogromnimi dolgovi v stečaj). Gospod, ki je soodgovoren za več kot 100- milijonsko bančno luknjo, je zdaj upokojen. Veste, koliko ima pokojnine? 1.700 evrov. Še z večjimi mesečnimi prihodki je prišel na dan soobtoženi Roman Jakič (nekdanji minister za obrambo in nekdanji direktor zavoda Tivoli v sklopu MOL).

Jakič je zdaj samostojni podjetnik, njegovi prihodki pa so, kot je dejal, od 2.000 do 2.500 evrov na mesec. No, pri tem mu je z mastno »svetovalno« pogodbo za 24 tisoč evrov pred kratkim pomagala ministrica za kohezijo Angelika Mlinar (iz stranke SAB od Bratuškove, kjer je Jakič eden vodilnih).

Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo čez deset dni- 13. marca.