vaga love Dobra karma

V zraku je jasno vabilo, da se odprete poletni ...

Meghan Markle, Archie Svet24.si

Meghan se pritožuje, da je Archie preslaven

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Maja Sunčič: Naši levici se je dokončno ...

koroanvirus, aplikacija, sledenje, nadzor Svet24.si

Čakanje na delo se lahko še podaljša. Sledilna ...

avdo-avdić Necenzurirano

Hrvaški obveščevalci delajo z Janševimi ljudmi...

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

ritem 2 Njena.si

Redka fotografija Petra Polesa iz 'časa ...

Slovenija

Kacin: Hrvaška je presegla merila, ki so dovoljevala, da jo imamo še za varno državo

Deli na:
Kacin: Hrvaška je presegla merila, ki so dovoljevala, da jo imamo še za varno državo

Jelko Kacin, govorec Vlade za Covid 19. - Foto: STA

Analiza NIJZ je pokazala, da ima Hrvaška v tem trenutku že več kot deset okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. "To pomeni, da je presegla merila, ki so dovoljevala, da jo imamo še za varno državo," je v TV Odmevih povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Že včeraj dopoldne je sicer Kacin na novinarski konferenci vlade napovedal, da bo slovenska vlada v torek prisiljena Hrvaško umakniti z zelenega seznama varnih držav, če bodo v državi presegli deset okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev.

Kot je pojasnil, bodo počakali na današnje uradne številke s Hrvaške. "Ampak če trendi držijo, potem bo jutri Hrvaška presegla to kumulativno vrednost zadnjih 14 dni in bo imela že več kot deset okuženih na 100.000 prebivalcev," je povedal dopoldne in dodal, da država, ki preseže to mejo, ne more biti na zelenem seznamu. "Če bodo številke to pokazale, potem bo Slovenija jutri prisiljena Republiko Hrvaško umakniti s seznama zelenih t.i. varnih držav," je dejal.

"To ne pomeni, da vam bom odsvetoval pot na Hrvaško," je pristavil. Uvrstitev na rumeni seznam pa pomeni opozorilo vsem Slovencem, ki so že na Hrvaškem, ki želijo tja ali se od tam vračajo. Slednjim glede tega, da se zglasijo pri zdravniku, če opazijo katerega od simptomov covida-19 ob vrnitvi v Slovenijo. Za tiste, ki so na Hrvaškem, pa velja, naj bodo predvsem pozorni na ohranjanje fizične razdalje. Pri tem je Kacin posebej izpostavil druženje oziroma zabave v nočnih klubih in diskotekah ter velikih prireditvah na prostem, ki se jih udeležujejo predvsem mladi.Pri tem je kot največji problem izpostavil predvsem mlade, saj so sedaj vse okužbe praviloma potrjene med bistveno mlajšimi. "In ker ta generacija noče priznati, da je zbolela, skriva svoje simptome in težave, lahko mimogrede okuži druge," je opozoril.

Izrazil je pričakovanje slovenske vlade, da bo Hrvaška zaprla diskoteke in nočne klube ter prepovedala množične dogodke. Pri tem je izpostavil priljubljene nočne zabave na plaži Zrće na Pagu, za katere so največ vstopnic kupili prav Slovenci. Izrazil je presenečenje, da se je Hrvaška, kjer se je število primerov okužbe v zadnjih dneh drastično povečalo, odločila za odprtje nočnih klubov in diskotek.

Kacin je opozoril še na "resne težave" glede spremljanja števila okužb na Hrvaškem, potem ko so se štabi civilne zaščite županij v nedeljo pritoževali, da zagrebški center ni ustrezno seštel poslanih podatkov. "Ali gre za tehnično napako ali enkraten zdrs, v vsakem primeru je razlogov za zaskrbljenost in ukrepanje dovolj," je dejal ter zatrdil, da Slovenija natančno spremlja, kaj se dogaja na Hrvaškem.

Loading...