Revija Reporter
Slovenija

Ekskluzivno: Pravnomočno obsojen še zadnji rabelj Zorice Škrbič: sedem let in dva meseca za rešetkami

M. M.

2. apr. 2019 17:11 Osveženo: 17:20 / 02. 4. 2019

Deli na:

Milan Trivković

Policija.si

Po naših informacijah je višje sodišče potrdilo sodbo zoper Milana Trivkovića, ki je bil lani na okrožnem sodišču v Ljubljani spoznan za krivega sodelovanja v kriminalni združbi, ki je ugrabila in do smrti mučila Zorico Škrbić. Sodišče mu je prisodilo sedem let in dva meseca zapora, s potrditvijo na višjem sodišču je sodba zdaj pravnomočna.

Milanu Trivkoviću so prvič sodili že pred leti, a je bil marca 2016 na prvi stopnji oproščen zaradi pomanjkanja dokazov. Višje sodišče je po pritožbi tožilstva sobo razveljavilo in je zadevo vrnilo na okrožno sodišče, kjer je bil Trivković junija lani na ponovljenem sojenju spoznan za krivega.

Po mnenju sodišča je bil Trivković del kriminalne združbe, ki je načrtovala in izpeljala ugrabitev Škrbićeve. Žrtev, dekle za rop banke SKB obsojenega Dejana Vidmarja, sta Blagoje Sazdov in Željko Petrović 26. junija 2014 ugrabila z ulice v ljubljanskem Trnovem in jo nato v gozdu na robu Ljubljanskega barja mučila, da bi prišla do informacij o še vedno pogrešanem plenu razvpitega ropa (okoli 20 milijonov denarja namreč niso nikoli našli).

Trivković je bil zadolžen za opazovanje Škrbićeve pred njenim stanovanjem in prevoz ugrabljenke in mučiteljev na Ljubljansko barje. Sazdov in Petrović sta priznala, da sta žensko brutalno trpinčila in jo zjutraj odvrgla ob cesti, kjer je zaradi poškodb umrla. Oba že prestajata 15- in 14-letno zaporno kazen.

Sodelovanje v združbi je priznal tudi Senad Livadić, ki je priskrbel avto, v katerega so sredi mesta zvlekli Škrbićevo in jo odpeljali. Obsojen je bila na dve leti in dva meseca zapora. še dveh članov tolpe policija ni identificirala.

Trivković je ves čas trdil, da je nedolžen in da soobtoženih ne pozna, a sodnica Barbara Črešnar Debeljak je v sodbi poudarila, da so se vsi člani združbe gibali v podobnih krogih in da je nedvomno poznal vsaj Sazdova, ki naj bi bil Trivkovićeva vez z ostalimi ugrabitelji. Sodnica je izpostavila je tudi, da so Škrbićevo mučili blizu njegovega bivališča, ki ga gotovo dobro pozna, pri njegovem alibiju – prijatelji so trdili, da je imel doma piknik in da je bil ves čas prisoten – pa jo je zmotilo, da prijatelji tega niso povedali policiji.

Trivković je po prvi oprostilni sodbi zapustil državo, menda naj bi bil pri sorodnikih v Bosni in Hercegovini. Na podlagi tiralice je bil prijet na Obrežju in trdil je, da se je vrnil z namenom, da na sodišču opere svoje dobro ime. Zaradi suma, da bi lahko pred sojenjem pobegnil iz države, je že od junija 2017 v priporu.