Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V primeru Sare Veber je Abramovu uspelo izločiti vse zvočne posnetke, ki jih je posnela Vebrova

Deli na:
V primeru Sare Veber je Abramovu uspelo izločiti vse zvočne posnetke, ki jih je posnela Vebrova

Sebastien Abramov - Foto: Primož Lavre

Višje sodišče v Celju je ugodilo pritožbi zagovornika Sebastiena Abramova Mitji Pavčiču na sklep preiskovalnega sodnika v zvezi z zahtevo za izločitev nezakonito pridobljenih dokazov v primeru Sare Veber. Višje sodišče je tako celjskemu okrožnemu sodišču naložilo, da iz spisa izloči vse zvočne posnetke, ki jih je posnela Vebrova.

Kot je danes za STA povedal Pavčič, morajo prav tako iz kazenskega spisa izločiti tudi vse priloge in sklicevanja na vsebino zvočnih posnetkov ter prepise teh posnetkov.

"Višje sodišče je namreč ugotovilo, da nikakor teh izjav po njihovi vsebini ni mogoče opredeliti kot resno grožnjo za napad na življenje ali telo oškodovanke v smislu njenega ustrahovanja ali vznemirjenja. Prav tako ni razvidno, da bi bila oškodovanka v trenutku izdelave posnetkov v stiski in bi se počutila ogroženo. Razgovori so potekali na enakopravni ravni in ni videti, da bi bila v njih oškodovanka podrejena obdolžencu," je Pavčič navedel stališče višjega sodišča.

Ocenil je tudi, da je Višje sodišče v Celju sledilo uveljavljeni praksi ustavnega sodišča in Evropskega sodišča za človekove pravice, ki zahteva stroge pogoje in okoliščine za dopustnost posega v človekove pravice.

Višje sodišče je tudi navedlo, da ni utemeljenega suma, da bi bil Abramov vpleten v kakršnakoli kriminalna ravnanja, je še dejal Pavčič.


Že avgusta pa je Višje sodišče v Celju ugodilo Pavčičevi pritožbi, ki jo je vložil zoper sklep preiskovalnega sodnika, s katerim je zavrnil zahtevo za izločitev dokazov v primeru Vebrove. Sodišče je namreč pritrdilo stališču obrambe, da bi moral sodnik skladno s sodno prakso opraviti t. i. test sorazmernosti.

Takrat je bila zaradi zagotovitve varstva ustavnopravnih pravic Abramova zahteva za izločitev dokazov vrnjena v ponovno odločitev z napotki preiskovalnemu sodniku, katera procesna vprašanja mora obravnavati.

Na celjskem okrožnem sodišču teče sodna preiskava zoper 29-letnega Abramova, ki je osumljen, da je marca 2015 umoril svoje tedanje dekle Saro Veber. Avgusta so na sodišču med drugim zaslišali starša Vebrove, skupno pa so doslej zaslišali okoli 20 prič.

Abramov je osumljen, da je storil kaznivo dejanje umora iz nizkotnih razlogov in na zahrbten način, zaradi česar mu grozi do 30 let zapora. Pred preiskovalnim sodnikom Okrožnega sodišča v Celju je konec junija letos v pisnem zagovoru vztrajal, da je bil dogodek, v katerem je umrla 24-letna Sara Veber, nesreča. Ta naj bi se zgodila, ko je čistil puško.

Abramov je sicer od 6. marca letos v priporu zaradi sumov, povezanih s spodletelo zavarovalniško goljufijo z odrezano roko. Zoper Abramova poteka postopek tudi pred žalskim okrajnim sodiščem, in sicer zaradi suma goljufije na račun staršev Vebrove. Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo ta mesec.