nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodni svet sodnikom glede Vesne Bergant Rakočević priporoča zadržanost

Deli na:
Sodni svet sodnikom glede Vesne Bergant Rakočević priporoča zadržanost

»V zvezi z novinarskimi vprašanji glede kolumne v reviji Pravna praksa z dne 13. 6. 2013 Sodni svet zaradi možnosti različnih interpretacij o vprašanju, ali gre za vnaprejšnje izražanje o nepravnomočno razsojeni zadevi, sodnikom priporoča zadržanost v javnem izražanju mnenj.«

To priporočilo, ki vsaj delno rešuje sodno čast, so v četrtek na 19. seji sprejeli člani Sodnega sveta RS. Spomnimo. Višja sodnica Vesna Bergant Rakočević je v reviji Pravna praksa v kolumni z naslovom »Zakaj meni nihče ne piše sodb v Murglah« sodnici okrajnega sodišča Barbari Klajnšek, ki je v zadevi Patria obsodila Janeza Janšo, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča, iskreno čestitala za pogum za tako razsodbo, čeprav je tvegala, da se ustvari vtis o pristrankosti sodišča, ki bo odločalo o pritožbi.

Slovenski mainstream mediji o tem sploh niso poročali, večina pravnikov se je zgražala (šlo naj bi tudi za kršitev zakona o sodniški službi), stanovski kolegi pa so ji priskočili v bran. Jernej Potočar, predsednik višjega sodišča v Ljubljani, in Janja Roblek, predsednica Slovenskega sodniškega društva, v članku višje sodnice Rakočevičeve nista videli ničesar spornega. Tudi predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša v zapisu ni videl razlogov, zakaj naj bi kršila določbe zakona o sodniški službi, poleg tega po njegovo iz vsebine in konteksta ni videti, da bi Rakočevičeva izražala mnenje o pravnih in dejanskih vprašanjih nepravnomočnega kazenskega postopka.

Drugače pa je ravnal Sodni svet, ki mu predseduje vrhovni sodnik Janez Vlaj, podpredsednica pa je vrhovna sodnica Mateja Končina Peternel. Člani niso sprejeli nikakršnega sklepa o podpori Klajnškovi, temveč so zato, ker gre pri tem vprašanju za »možnosti različnih interprtetacij«, sodnikom priporočili »zadržanost v javnem izražanju mnenje«. Tako je Sodni svet delno rešil čast sodnikov. Predsednik Janez Vlaj nam je že pred dnevi dejal, da je članek Rakočevićeve pri njem vzbudil pozornost in da ga bo obravnaval Sodni svet, v katerem pa so še: Marija Bovha, višja sodnica v Celju, Darja Krajšek Novak, okrožna sodnica v Ljubljani, Milan Petek, okrajni sodnik v Novi Gorici, Bojan Podgoršek, ljubljanski notar, Janja Roblek, okrožna sodnica iz Kranja, Andrej Škrk, ljubljanski notar, Katarina Zajc iz Pravne fakultete v Ljubljani, celjski odvetnik Marjan Feguš in Marko Novak iz Evropske pravne fakultete v Novi Gorici.