evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nenad Glücks: Je suis MAG ( Jaz sem MAG)

Deli na:
Nenad Glücks: Je suis MAG ( Jaz sem MAG)

Foto: Primož Lavre

Svinčnike v podporo svobodi izražanja so v zrak vihteli prav novinarji, ki so sodelovali pri umoru tednika Mag.

Po islamističnem pokolu karikaturistov in novinarjev pariškega satiričnega tednika Charlie Hebdo se je del slovenskih novinarjev pod okriljem Društva novinarjev Slovenije zbral pred Prešernovim spomenikom v centru Ljubljane z napisi Je suis Charlie (Jaz sem Charlie). V znak solidarnosti s francoskimi kolegi, ki so umrli v napadu, so v zrak dvignili svinčnike in opozorili na svobodo izražanja.

Lepo, toda tudi izredno sprenevedavo, vsaj za del teh novinarjev. Med njimi so bili v prvih vrstah sedanja odgovorna urednica časnika Delo Mateja Babič, urednik zunanjepolitične redakcije Dela Veso Stojanov in novinarka pri tem časopisu Anuška Delić. Vsi trije so bili na začetku leta 2008 del ekipe, ki je po nalogu tedanjega lastnika časopisne družbe Delo, tajkuna Boška Šrota, prišla predrugačit tednik Mag. Tedaj je bil v lasti Dela, toda uredniška politika nikakor ni bila po volji Šrotu, zato je želel novinarje Maga, ki zdaj ustvarjamo tednik Reporter, zlomiti. Zlepa ali zgrda. Ko ni šlo zlepa, je po svoji izvajalki Andrijani Starina Kosem na Mag poslal novega odgovornega urednika (namesto Silvestra Šurle) Stojanova, njegova namestnica pa je postala Babičeva. Naloga je bila jasna – spremeniti Mag, da bi pisal tako, kot je bilo v politično-kapitalskem interesu gospodarja Šrota, zdaj v zaporu zaradi gospodarskega kriminala. »Stari« novinarji Maga smo se Šrotu uprli, toda na voljo mu je bila novinarska »koalicijo voljnih«.

»Stran od zarot,« je v prvem uredniškem uvodniku pisal novi urednik Veso Stojanov, v resnici pa sta z Babičevo popolnoma spremenila naravo do tedaj desnosredinskega magazina. Dejansko sta ga skupaj s svojo četico novinarjev usmerila stran od bralcev, ki so ga začeli množično zapuščati. To se ni ustavilo niti potem, ko so Mag zaradi majhne prodaje spremenili v Delovo prilogo Delo Mag. Kmalu je tudi ta ugasnila. Neverjetno, toda Stojanov je za to okrivil kar bralce, ker pač niso bili za novo, prosvetljeno uredniško politiko.

V času prve Janševe vlade je bil v Sloveniji kljub peticiji 571 novinarjev politično ubit samo en časopis – Mag. Pri njegovem umoru so sodelovali novinarji, ki so prejšnji teden na Prešernovem trgu držali napise Je suis Charlie in v imenu svobode izražanja vihteli svinčnike v zrak.