nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Klemenčiča ne motijo politične izjave sodnika, ki je po krivem obsodil Kanglerja

Deli na:
Klemenčiča ne motijo politične izjave sodnika, ki je po krivem obsodil Kanglerja

Foto: Bobo

Ob odstopu ljubljanskega sodnika Andreja Barage zaradi izražanja političnih stališč na tviterju se je obudilo vprašanje primernosti mariborskega sodnika Boštjana Polegka, ki je zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja (v zadevi vedeževalka) nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja obsodil na sedem mesecev zapora, vrhovno sodišče pa je sodbo razveljavilo.

Kangler se je komajda izognil zaporu, pri čemer se je skliceval na bolezen. Prošnjo za alternativno prestajanje kazni mu je sodnik Polegek vselej zavrnil, pri čemer je kot enega od razlogov javno navedel »obstoj nevarnosti, da bi se vrnil v politično življenje.«

Poslanec NSI Matej Tonin je v zvezi s tem na pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča naslovil poslansko vprašanje in ga vprašal, ali lahko v tem primeru govorimo o nepristranskosti in neodvisnosti sodstva ter o spoštovanju pravice do poštenega sojenja. Opozoril je, da pri odločanju o načinu izvršitve kazni ni »nevarnosti za vrnitev v politično življenje«, zato je Klemenčiča vprašal, kaj lahko v zvezi s tem stori ministrstvo, da bi zagotovilo ugled sodniške službe. To pa je birokratsko odgovorilo, da ministrstvo nima nobenih pristojnosti, saj ne sme posegati v sodne postopke in ocenjevati odločitve sodnikov. Prav tako v skladu s 6. členom zakona o sodniški službi ni sodnika mogoče obtožiti pred disciplinskim sodiščem za mnenje, ki ga je dal pri odločanju na sodišču. Z drugimi besedami, dovoljeno je politično obračunati z obsojencem na sodišču, ne pa na tviterju, četudi gre za komentarje, dane nekaj mesecev pred sodnim odločanjem. Razumi, kdor more!