kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

robert golob pl2 Necenzurirano

Fides je zlomil Cerarja, zdravstveni lobiji ...

marta kos pl Reporter.si

Marta Kos nima izgovora: udbovske evidence so ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Slovenija

Pet mesecev zaporne kazni pogojno zaradi obrekovanja

Deli na:
Pet mesecev zaporne kazni pogojno zaradi obrekovanja

Luka Perš - Foto: Natasa Juhnov

Luka Perš, urednik in ustanovitelj portala Prava.si, v preteklosti pa novinar Nova24TV, je marca lani digitalnega umetnika Vuka Čosića poskušal vplesti v afero Fotopub, v kateri je Dušan Smodej obtožen spolnih zlorab deklet. Čosić je Perša tožil zaradi obrekovanja in zmagal.

Okrožno sodišče v Murski Soboti je Perša spoznalo za krivega zaradi kaznivega dejanja obrekovanja in mu naložilo kazen pet mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo enega leta, naložilo pa mu je tudi objavo sodbe na portalu Prava.si in povračilo stroškov. Sodba je pravnomočna, saj se je Perš odrekel pritožbi.

Perš je 8. marca lani na svojem portalu Prava.si objavil članek Obveščevalni namig iz tujine: Vuk Čosić močno vpleten v afero FOTOPUB?! Čosićeva dejanja branila odvetnica Inštitut 8.marec?!, v katerem piše, da naj bi tuji obveščevalci dalj časa spremljali Smodeja.

»Mi smo dobili informacijo, da so v okolici avstrijskega Beljaka (Villach) Dušan Smodej in njegovi pomagači večkrat spolno zlorabljali dekleta, med njimi tudi mladoletnice. Med Smodejevimi pomagači bi se naj nahajal tudi Vuk Čosić,« je v članku zapisal Perš.

»Kot so nam sporočili tuji obveščevalci, sta ga vsaj dve dekleti prepoznali po fotografijah in da ju je drogiral in otipaval,« je navajal članek, ki je v zgodbo o spolnih zlorabah poskušal vplesti še Niko Kovač in Inštitut 8. marec. Kovačeva in njena sodelavka naj bi zlorabljeni dekleti odvračali od prijavljanja spolnega napada policiji, je zapisal Perš.

Čosić je s pomočjo Pravne mreže za varstvo demokracije in odvetniške pisarne Zakonjšek zoper Peršeta vložil kazensko zasebno tožbo zaradi kaznivega dejanja obrekovanja. Na sodišču se je, zahvaljujoč »pričam«, Perševa zgodba o Čosićevi vpletenosti v afero Fotopub sesula.

Njemu v prid je pričal le razvpiti bloger Mitja Kunstelj, ki se je zaradi pisanja na svojem blogu tudi sam že znašel na sodišču. A Kunstelj ni mogel potrditi Peršovega zapisa o Čosiću. Na sodišču je zanikal, da bi bil vir pri spornem članku, povedal je še, da se je Perš nanj v zvezi s člankom obrnil šele po objavi tožbe.

Poleg Kunstlja je Perš kot vir omenjal še Heleno Bizjak in Franca Kocjana, ki pa ju ni bilo na sodišče. Za Mladino je Perš potožil, da sta ga pustila na cedilu in da ga je še posebej razočaral Kocjan, ki je bil menda večkrat njegov vir. Perš pravi, da mu je celo posodil denar, ki ga ne le ni dobil nazaj, temveč se je Kocjan sploh nehal odzivati na njegove klice in sporočila. »Tako, da me je finančno uničil in vse kaže, da zdaj še pravno,« je povedal.

Perš ni prvič v situaciji, ko je pod težo dejstev razpadla njegova z dvomljivimi dokazi in nezanesljivimi viri podprta zgodba. V preteklosti je denimo širil neresnice o podjetnikih iz Ribnice in tudi o novinarjih Reporterja.